Wij Geloven In De Kracht Van Verhalen

Ieder van ons heeft een verhaal. Alleen al de reden van ons bestaan is een verhaal. Een uniek verhaal, zo persoonlijk als maar mogelijk is. En toch zo universeel. Liefde, uitdaging, het lot, toeval, moed, angst, menselijke groei en falen, doorleefde componenten die wij diep met ons meedragen.

Verhalen vertellen waar we vandaan komen. Waar we naartoe gaan. Een goed verhaal verbindt ons, laat ons in de spiegel van onze menselijkheid kijken en verwoordt gemeenschappelijke waarden. Een verhaal brengt ons, tegen de achtergrond van liefde, angst en falen, de zin van ons bestaan.

Verhalen doen nog meer. Ze definiëren ons als mens. Ze laten zien wie we zijn, wie we juist niet zijn of niet willen zijn, waar we ons bij thuis voelen. Een verhaal kan ons raken en de brug naar de ander slaan. Een brug naar waarachtige connectie, waarin we gekend worden en de ander leren te begrijpen. Dat maakt verhalen zo krachtig. Ze worden, net als wijzelf, vaak verkeerd begrepen of anders geïnterpreteerd. 

Elk goed verhaal kent conflict. Een innerlijk conflict, een conflict van buitenaf of een complexe combinatie van beide. Maar uiteindelijk zal een goed verhaal er beter uitkomen. Hoe rommelig, verward of tegenstrijdig ook, een verhaal staat at the end of the story bol van zin en compleetheid. We kunnen genieten van een idee of concept, maar niets blijft ons zo bij als een menselijk verhaal. Het verandert iets wezenlijks in ons allemaal.
 Elk verhaal vormt een karakter op zich. Een protagonist, geconfronteerd met een conflict dat opgelost moet worden. Verhalen lijken concreet, voorzien van absolute waarheden en zekere uitkomsten. Maar het mysterie blijkt nooit ver weg. Elk verhaal kent een natuurlijke cadans of energie, triggers die onze passie om méér te weten te komen aanwakkeren.
 

Wij mensen verkeren voortdurend in actie, om onszelf, het leven en anderen te begrijpen. Onze zoektocht brengt ons op plekken die we niet eerder ervoeren. We kunnen nooit zien wat zich achter de volgende hoek bevindt. Wat van belang zal zijn of niet.

En dat is onze grootste uitdaging. Betekenis vinden in de kleine momenten tussen de grote gebeurtenissen. Om in onszelf te geloven. Om te geloven dat er, ongeacht de omstandigheden, pijn en tegenstrijdigheden, een groter geheel voor ons is weggelegd, verborgen onder de deken van dagelijkse strubbelingen.

Onze dagelijkse, onbeduidende ongemakken als verveling, een lastige allergie of een slecht humeur, zijn dat onze conflicten en vijanden? Of leiden ze ons juist naar de oplossing? Moeten we ze zien als details die het verhaal kruiden? Of manifesteren ze zich tonen als startsein tot de zoektocht?

Een goed verhaal laat je in het ongewisse tot het einde. Vol van lokroepen en intriges, spanning en trucs om je op het verkeerde been te zetten. Verhalen zijn irritant, uitdagend en onmisbaar.Net als het leven zelf. Net als wij mensen. Geef ruimte aan verhalen, geef ruimte aan elk aspect van onze menselijkheid.

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller