Zo Maak Je Een Goed Script Voor Je Animatie Video's

Animatie video's moeten leuk en informatief zijn en daarnaast wil je natuurlijk ook nog dat ze gedeeld worden. Of nog liever: viral gaan. Animaties die dingen uitleggen zijn erg in opkomst binnen de marketing en daar wil je natuurlijk in meegaan. Hoe doe je dat? Je begint al met het opstellen van een goed script.

Animatie video's zijn erg populair bij het vertellen van een verhaal of bij het beschrijven van een product of dienst. Video’s worden op social media worden steeds beter bekeken vanwege de steeds kortere spanningsboog van mensen. Als je online bezig bent kun je dus eigenlijk niet om video’s heen.

In een video is een goed verhaal het allerbelangrijkste, maar een goed verhaal schrijven doe je niet zomaar. Met de volgende tips kom je een stuk makkelijker tot een succesvol verhaal.

Elke letter is belangrijk

In een animatie kun je de boodschap helder en kort overbrengen, maar je zult merken dat je snel geneigd bent om teveel te gaan vertellen. En daardoor wordt het geheel toch weer een warboel. Schrijf daarom eerst de kernboodschap van de video op, in slechts een paar zinnen. Wees kritisch in je informatie en probeer onnodige dingen te schrappen.

De manier van vertellen moet bij je verhaal passen

De manier waarop je het verhaal vertelt is van levensbelang. Je moet weten hoe je het gaat vertellen nog voor je ook maar met het script begint. Gaan karakters het verhaal vertellen of kies je voor een voice-over? Als je een ingewikkeld verhaal wilt vertellen, kan uitbeelden een goede manier zijn. Een voice-over vertelt het verhaal terwijl de cijfers in beeld verschijnen.

Je kunt er ook voor kiezen een metafoor te gebruiken. Zware onderwerpen worden zo een stuk luchtiger, waardoor de kans op delen ook weer groter is. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om poppetjes te gebruiken die het verhaal beleven. Zo krijg je een kleine animatiefilm die inspeelt op het gevoel van de kijker en wat meer reactie oproept. Het is hierbij wel belangrijk dat de kijker zich herkent in het verhaal.

Denk vooral in scènes

Als je de kernboodschap op papier hebt staan en weet hoe je het verhaal wilt gaan vertellen, kun je beginnen aan de inhoud. In het script staan de voice-over en de scènes. Het is uiteraard belangrijk dat deze twee naadloos op elkaar aansluiten. Dat kan lastig worden, houd daarom altijd nauw contact met degene die de animaties maakt. Zo weet je wat wel en niet mogelijk is.

Weg met vakjargon!

Want het moet natuurlijk wel toegankelijk blijven. Overschat je doelgroep niet en schrijf gewoon in spreektaal. Alsof je voorleest uit de Donald Duck. Als je bang bent dat het allemaal té simpel wordt kun je altijd nog grijpen naar humor.

Maak er een avontuur van

Neem de kijker mee op reis en zorg dat er een diepere connectie ontstaat. Je verhaal schrijf je natuurlijk als expert, maar nu is het moment om de kijker in een razend tempo mee te nemen in je verhaal. En een goed verhaal is meer dan een probleem en een oplossing: je kijker wil mee op avontuur en zien dat jij bewust bent van de leermomenten van je oplossing. Je kijker moet eigenlijk na het kijken zijn eigen leerconclusies trekken. Als dat lukt, heb je het goed gedaan.

Je kunt nog zo’n sprankelende video maken met een knallende voice-over, als de boodschap niet helder is is je animatie gedoemd om te mislukken. Zorg dat je kritisch bent op jezelf en neem nooit genoegen met de eerste versie.

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller