Krachtig webdesign: een deepdive

Klaar om jouw website een frisse nieuwe look te geven? Of je nu net een rebranding hebt gedaan, een nieuwe markt betreedt, of online marketing wilt versterken, een nieuw webdesign kan jouw merk een flinke boost geven. Bij Storytelling Studios vertalen onze storytellers, webdesigners en developers jouw visie naar unieke en krachtige webdesigns die impact maken en aandacht vasthouden.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe website?

Een sterk webdesign is cruciaal voor iedere organisatie. Of je nu je merk wilt vernieuwen, de gebruiksvriendelijkheid wilt verbeteren, nieuwe functionaliteiten wilt integreren of simpelweg een designer nodig hebt voor krachtige webdesigns. Als webdesign bureau begrijpen de noodzaak voor een sterk webdesign. Als webdesign bureau helpen we bij het creëren van een moderne uitstraling tot het verzekeren van een vlekkeloze responsieve ervaring op alle apparaten. Is de huidige website verouderd in ontwerp en technologie, of voldoet de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid niet meer aan jouw wensen? Dan is het tijd voor vernieuwing.

Wat maakt webdesign effectief?

Een website of webshop is in veel gevallen de ruggengraat van de online aanwezigheid van een organisatie. Je kunt de website zien als het online visitekaartje van jouw bedrijf. Besteed hier voldoende aandacht aan want er is maar één kans voor een onvergetelijke eerste indruk. Een sterke website of webshop helpt bij het aantrekken van klanten en het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid. 

Webdesign is meer dan alleen esthetische aspecten, het is gebruiksvriendelijk waardoor bezoekers moeiteloos kunnen navigeren en snel vinden wat ze zoeken. En gebruiksvriendelijkheid betekent ook dat bezoekers op ieder apparaat dezelfde moeiteloze navigatie ervaren. Naast gebruiksvriendelijkheid is het belangrijk om de website te optimaliseren voor conversie, met een duidelijke structuur, informatie-flow en call-to-action knoppen. Dat noemen wij conversiegericht design. Met een krachtig en gebruiksvriendelijk webdesign investeer je in het succes en de groei van de organisatie. 

Responsief design

Een essentieel aspect van modern webdesign is het creëren van een responsieve ervaring voor gebruikers op verschillende apparaten. Met het groeiende gebruik van smartphones en tablets is het cruciaal dat een website er niet alleen goed uitziet op desktops, maar ook op kleinere schermen. Een responsief ontwerp zorgt ervoor dat de lay-out en functionaliteit van je website zich aanpassen aan de schermgrootte en resolutie van het apparaat van de gebruiker, waardoor een consistente en gebruiksvriendelijke ervaring wordt geboden, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt.

SEO optimalisatie

Een ander belangrijk aspect van effectief webdesign is het integreren van zoekmachineoptimalisatie (SEO) in het ontwerpproces. Een goed ontworpen website moet niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines om beter vindbaar te zijn in zoekresultaten. Dit omvat onder meer het gebruik van relevante zoekwoorden in de content, het optimaliseren van meta-tags en het verbeteren van de laadsnelheid van de website. Door SEO al te integreren in het ontwerpproces, vergroot je de kans dat jouw website wordt gevonden door potentiële klanten die op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt.

Digitale toegankelijkheid

Er wordt steeds meer gesproken over digitale toegankelijkheid. Het is belangrijk om bij het ontwerpen van een website rekening te houden met toegankelijkheidsnormen, zodat mensen met verschillende handicaps en beperkingen de website kunnen gebruiken. Voor overheidsorganisaties geldt al dat zij zich aan de Wet voor digitale toegankelijkheid moeten houden. Dit omvat het creëren van een duidelijke navigatiestructuur, het bieden van alternatieve tekst voor afbeeldingen voor mensen met een visuele beperking, en het zorgen voor voldoende kleurcontrast voor mensen met kleurenblindheid. Door een toegankelijke website te ontwerpen, vergroot je niet alleen de inclusiviteit, maar bereik je ook een breder publiek en verbeter je de gebruikerservaring voor iedereen.

Het design-proces

Bij Storytelling Studios zorgen we ervoor dat het ontwerpen van jouw website een naadloze en gestroomlijnde ervaring is. Wij zijn een webdesign bureau met de juiste kennis en expertise om resultaatgerichte websites te ontwerpen. Ons gestructureerde ontwerpproces is ingericht om de visie van jouw merk tot leven te brengen. 

Stap 1: Brainstormsessie

We beginnen met een brainstormsessie waarin we analyseren wat jouw doelen zijn. Denk aan leads genereren, verkopen verhogen óf naamsbekendheid vergroten. We willen begrijpen wat jouw merk en organisatie uniek maakt, wie de doelgroep is en welke functie de website gaat vervullen. We bespreken ook ontwerprichtingen, functionaliteiten, ideeën en jouw persoonlijke voorkeuren. 

Stap 2: Strategie, analyse en structuur

Nu duidelijk is wat het hoofddoel van de website is, kunnen we onderbouwde keuzes maken voor een contentmanagementsysteem (CMS) en de websitestructuur. We analyseren de huidige website, de websites van concurrenten, gebruiken beschikbare data en denken strategisch mee over de structuur van de website. 

Op basis hiervan creëren we een sitemap. Dit is een schematische weergaven van de pagina-structuur van de website en laat zien hoe pagina’s aan elkaar zijn verbonden. Een duidelijke en georganiseerde sitemap is de basis voor een eenvoudige en intuïtieve website navigatie. Uiteindelijk draagt dit bij aan de gebruikservaring van de website.

Stap 3: Wireframes

Een wireframe is een eenvoudige visuele weergave van een webpagina waarbij gebruik wordt gemaakt van grijstinten. Onze webdesigner ontwerpt de wireframes. In een wireframe wordt de structuur, inhoud en functionaliteiten van een webpagina weergegeven. We gebruiken wireframes om in een vroeg stadium de basisstructuur van een pagina vast te stellen voordat we aan de slag gaan met visueel design. Dit zorgt ervoor dat we de structuur, functionaliteiten, teksten en content van de pagina eenvoudig kunnen testen en verbeteren. We presenteren we de wireframes en implementeren feedback. 

Tijdens deze stap bespreken we ook welke content er op een pagina wordt gebruikt. Denk aan illustraties, foto’s of video. Teksten vormen een belangrijk onderdeel van een pagina. Goed geformuleerde teksten kunnen een pagina naar een hoger niveau tillen. Hulp nodig bij het schrijven van tekst? Copywriting is één van onze expertises en kan in ieder project worden opgenomen.

Stap 4: Moodboard

De strategie en structuur staan als een huis. Nu is het tijd om dit te visualiseren. We inspireren door een moodboard uit te werken. Een moodboard is een conceptfase waarin we richting geven aan het gevoel en het DNA van het webdesign. We bespreken verschillende visuele concepten en ideeën en bepalen samen een richting. 

Stap 5: Webdesign

Nadat er op basis van het moodboard een designrichting is gekozen, gaan we aan de slag met het ontwerp van de pagina’s. Wij baseren onze webdesigns op onze design-principes: eenvoud, tijdloos, onderscheidend, persoonlijk en verbindend. Hierbij is de merkstijl en branding van jouw organisatie leidend voor de stijl.  We houden rekening met hiërarchie, contrast en balans en creëren zo een krachtig webdesign. Dit is waar designelementen, teksten, functionaliteiten, animaties en effecten samenkomen.

Stap 6: Webdevelopment

We bouwen de website in een aantal stappen. Hierbij maken we gebruik van diverse programmeertalen zoals HTML, CSS, JavaScript en meer. We optimaliseren tijdens de ontwikkeling de website op responsiviteit, zodat de website perfect functioneert op alle desktops, tablets en smartphones.

We beginnen met het installeren van het Content Management Systeem (CMS) en het opzetten van de structuur en lay-out van de pagina's. Daarna integreren we op maat gemaakte onderdelen, zoals dynamiek, scripting en animatie. Vervolgens controleren we de volledige website op bugs en meldingen. Na het verhelpen van bugs en meldingen is de website klaar voor oplevering. 

Stap 7: Staging

We delen de website in een staging omgeving. Dit is een ontwikkelomgeving waar de website zichtbaar en volledig functioneel is. Een staging omgeving is niet openbaar en dus alleen zichtbaar voor jou. We nemen alles samen door en verwerken feedback. 

Stap 8: Lancering

Zodra alles is goedgekeurd, verplaatsen we de staging-website naar jouw hosting aanbieder. De website is dan live! We dragen daarmee het eigendom van de website aan jou over. Je ontvangt van ons de beheerdersaccounts waarmee je de controle over de website volledig in eigen handen hebt. Natuurlijk zijn wij nog beschikbaar voor ondersteuning. 

Stap 9: Doorontwikkeling, onderhoud en marketing

Een website is een dynamisch product wat constant in ontwikkeling is. Na het design- en development proces is website ontwikkeling een belangrijke vervolgstap, zoals het onderhouden en voorzien van alle updates. We helpen hier graag bij.  Daarnaast kunnen we de website verder ontwikkelen. Hierbij analyseren we de prestaties en statistieken om daarmee pagina’s te verbeteren. Jij bent in de lead en kunt zelf aangeven wat jouw ambities zijn. 

Waarom kiezen voor Storytelling Studios als webdesign bureau?

Wij begrijpen dat effectief webdesign een krachtig middel is om de identiteit van jouw organisatie over te brengen. De website is namelijk een van de eerste visuele contactpunten van klanten met jouw merk. Ontdek waarom je voor ons als webdesign bureau zou moeten kiezen.

Uniek en onderscheidend: Wij geloven in maatwerk, want ieder merk heeft zijn eigen unieke eigenschappen en visie. Ons team van ervaren storytellers en designers zullen nauw met je samenwerken om een webdesign te creëren dat specifiek is afgestemd op jouw bedrijf en merkidentiteit. 

Visual Storytelling: Onze focus ligt op het vertellen van verhalen door middel van visueel design. We zorgen ervoor dat jouw webdesign een emotionele verbinding maakt met de doelgroep van jouw organisatie. We creëren webdesign met impact en laten daarmee een blijvende indruk achter. 

Creativiteit en expertise: Ons getalenteerde team van ontwerpers beschikt over alle creativiteit en expertise om jouw visie om te zetten in een geweldig webdesign. We volgen onze ontwerpprincipes die ervoor zorgen dat het webdesign de waarden en persoonlijkheid van jouw merk uitdrukt.

Flexibiliteit en samenwerking: We geloven in een hechte samenwerking met onze klanten. We luisteren naar jouw wensen, ideeën en feedback en zorgen dat het eindresultaat jouw verwachtingen overtreft.

Snelle levering: We begrijpen dat tijd van essentieel belang is. Daarom werken we efficiënt en snel om jouw webdesign binnen de afgesproken termijn op te leveren, mét de kwaliteit die je van ons mag verwachten.

Webdesign of website laten ontwerpen?

Bij Storytelling Studios staan onze deskundige designers klaar om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van een krachtig webdesign. Wij zorgen ervoor dat het webdesign naadloos aansluit op de doelen en visie van jouw organisatie. Laat ons je assisteren bij het creëren van een website die werkelijk opvalt en verbindt met jouw doelgroep. Neem vrijblijvend contact op!

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller