Wat is een uitleganimatie?

Een uitleganimatie is een animatie waarin stap voor stap een bepaald proces of werking van een product wordt uitgelegd. Doordat de stappen één voor één worden gevisualiseerd, krijg je een heldere uitleg animatie die iedereen begrijpt.

Zo’n uitleganimatie kun je dus perfect gebruiken om complexe stappen aan op een duidelijke en toegankelijke manier uit te leggen. Het is dan ook niet voor niets dat uitlegvideo’s onder andere worden gebruikt door vliegtuigmaatschappijen en andere grote (internationale) instanties. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een uitleganimatie? Vraag een gratis brainstormsessie aan! 

Uitleganimatie

Wil jij graag een bepaald proces op een heldere manier uitleggen die iedereen begrijpt? Of wil je graag een nieuw product op een ludieke wijze lanceren? Laat ons dan een uitleganimatie, ook wel explanimationvoor je maken, die niet alleen goed zal worden ontvangen door jouw doelgroep maar die er ook nog eens professioneel uitziet en aansluit bij de huisstijl van jouw bedrijf. Wanneer je ervoor kiest om een uitleg animatie te laten maken kun je kiezen uit drie verschillende vormen, namelijk;

Cartoon animatie

Wil je graag ingewikkelde zaken op een heldere manier uitleggen? Dan kun je het beste kiezen voor een uitleganimatie in de vorm van een cartoon animatie. In een Cartoon animatie kan namelijk heel goed stap voor stap in beeld worden gebracht wat de doelgroep precies moet doen of hoe iets precies werkt.

Je kunt bij een cartoon animatie er zelfs voor kiezen om er een vleugje humor aan toe te voegen, zodat de complexiteit van de instructies nog meer behapbaar wordt voor de doelgroep.

Whiteboard animatie

Bij een whiteboard animatie lijkt het alsof er iets wordt uitgelegd op een whiteboard, een beetje zoals ook op scholen gebeurt dus. Erg geschikt voor een uitleganimatie dus!

Deze animatie heeft een schetsmatige uitstraling en is daardoor ideaal te gebruiken om een ingewikkeld conceptnieuw product of plan uit te leggen.

Motion graphic

Met motion graphics worden bewegende teksten en objecten bedoeld.  Je kunt met deze stijl op een hele leuke, maar ook strakke manier complexe instructies toegankelijk en begrijpelijk maken voor de doelgroep.

Als je voor deze stijl kiest, krijg je een strakke en duidelijke animatie die wat formeler oogt dan een cartoon. Perfect wanneer je met een uitleganimatie een professionele, maar ook vlotte uitstraling wilt hebben en dingen op een heldere manier wilt uitleggen.

Welke stijl kies je?

Voor welke stijl jij het beste kan kiezen voor een uitleganimatie, is van een aantal factoren afhankelijk. Het hangt onder andere af van je doelen en je doelgroep en wat je met jouw bedrijf wilt uitstralen. Je kunt bijvoorbeeld beter voor een motion graphic kiezen als je een wat meer professioneler en zakelijke uitstraling wilt hebben.

Wil je juist op een informele en speelse manier overkomen op jouw doelgroep? Dan is een cartoon animatie een goede optie. Uiteraard geven we je hier graag een advies op maat over, wanneer je door ons jouw uitleganimatie laat maken.

Waarom kiezen voor een animatie uitleg?

Een uitleganimatie is tegenwoordig de meest efficiënte manier om een proces of werkwijze uit te leggen. Daarnaast is het ook een heel krachtige en vlotte manier om instructies te geven. In een uitleganimatie kun je namelijk in enkele seconden de instructies weergeven, waarbij je in een tekst misschien wel meer dan 1.000 woorden kwijt bent.

Bovendien vinden mensen het tegenwoordig ook veel fijner om naar een video te kijken dan een lange lap tekst te lezen, vooral als dit om iets gaat dat zij nog niet zo goed begrijpen. Wil jij jouw doelgroep dus op de meest effectieve en voor hen meest prettige instrueren? Dan is een uitlegvideo dé vorm van content waarvoor je moet kiezen. Wij adviseren je graag hierover in een gratis brainstormsessie!

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller