Een praatplaat maken in 7 eenvoudige stappen (handleiding)

Een praatplaat is een krachtig visueel hulpmiddel om complexe onderwerpen bespreekbaar te maken. Anders dan een infographic draait een praatplaat niet om het zenden van informatie, maar om het op gang brengen van een gesprek. Ideaal voor teamdagen, verandersessies, onboarding of het toelichten van beleid.

Maar hoe maak je nu een goede praatplaat? Eén die niet alleen mooi oogt, maar ook écht werkt? We nemen je mee in ons beproefde stappenplan.

Stap 1: Bepaal je doel
Stap 2: Definieer de doelgroep
Stap 3: Verzamel en bundel informatie
Stap 4: Brainstormen en een eerste schets
Stap 5: Verbeter en verfijn
Stap 6: Bepaal je stijl
Stap 7: Zet de praatplaat slim in

Wat is een praatplaat?

Een praatplaat is een illustratieve visual die helpt om samen naar een onderwerp te kijken en erover in gesprek te gaan. Denk aan een schematische weergave van een proces, een beleidsvisie of een organisatieverandering, weergegeven in beeldtaal.

Anders dan bij een infographic is het doel niet om álle informatie te geven, maar om mensen mee te nemen, het gesprek op gang te brengen en gezamenlijk inzicht te krijgen.


Een praatplaat in 10 stappen

Stap 1: Bepaal je doel

De eerste en misschien wel belangrijkste stap: bepaal wat je met de praatplaat wilt bereiken. Wil je mensen informeren over een nieuwe werkwijze? Draagvlak creëren voor beleid? Of teams helpen om elkaar beter te begrijpen?

Een duidelijk doel helpt keuzes maken in het proces. Het bepaalt hoe complex de praatplaat mag zijn, welke elementen belangrijk zijn en hoe de structuur eruitziet. En: het zorgt ervoor dat de praatplaat ook écht wordt gebruikt in de praktijk.

Stap 2: Definieer de doelgroep

De volgende stap is het vaststellen van de doelgroep. Denk goed na over voor wie de praatplaat is bestemd. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan leeftijd, interesses, opleidingsniveau of een specifieke bedrijfssector. Het definiëren van de doelgroep helpt je om de toon en het design van de praatplaat hierop af te stemmen.

Kies je voor een rustige- of juist een opvallende stijl? En welke kleurencombinatie past bij de doelgroep? Hiermee wordt het praatplaat design afgestemd op de doelgroep.

Stap 3: Verzamel en bundel de informatie

Het doel en de doelgroep waar de praatplaat op wordt gericht, is inmiddels duidelijk. De volgende stap is het verzamelen en bundelen van de juiste informatie. Een goede praatplaat bevat een logische flow van de informatie die je wilt overbrengen aan de doelgroep. Denk daarom als eerste na over de juiste informatie.

Als voorbeeld nemen we een complex proces. Je kunt dit zien als het verhaal waar je de doelgroep in wilt meenemen. Om het proces begrijpelijk te maken, deel je het op in meerdere stappen. Per stap bundel je de juiste en relevante informatie. Samen vormen de losse stappen een logisch proces. Door het proces op te delen en in een duidelijke flow weer te geven, wordt het begrijpelijk voor iedereen.

Stap 4: Brainstormen en een eerste schets

Nu begint de creatieve fase. Hierbij brainstorm je over hoe de informatie het beste weergegeven kan worden. Dit is een stap waarbij uitproberen en fouten maken mag. Je doet dit door een eerste schets te maken. Hierbij denk je aan het doel dat je probeert te behalen en de informatie die je hierbij deelt. Dit is het moment om na te denken over de indeling van de praatplaat. De informatie uit de vorige stap is input voor deze schets. De grootte van de praatplaat is dus afhankelijk van de hoeveelheid informatie. Het is een eerste schets dus nog niets is definitief.

5


Stap 5: Verbeter en verfijn

Voordat je kunt starten met het design, moet je de tijd nemen om de schets te verbeteren. In deze fase draai je net zo lang aan de knoppen tot de inhoud, structuur en flow helemaal kloppen. Leg de schets voor aan collega’s, experts of eindgebruikers en gebruik hun feedback om de opzet aan te scherpen.

Is de metafoor duidelijk? Staan de onderdelen op logische plekken? Nodigt het geheel uit tot gesprek? Dit is het moment om nog te schuiven, te vereenvoudigen of nuance toe te voegen.

Pas als de schets echt staat als een huis, gaan we door naar het visuele ontwerp. Zo voorkom je dat er later tijd verloren gaat aan grote aanpassingen.

16

Stap 6: Bepaal je stijl

Nu de basis van het design staat, kunnen we doorgaan met de opmaak. Het bepalen van de stijl is een belangrijk onderdeel. Denk hierbij terug aan het oorspronkelijke doel en de doelgroep van de praatplaat. Er kan afhankelijk van het doel worden gekozen voor rustige- of juist opvallende kleuren. Een pastelgroene kleur straalt rust uit terwijl een felgroene kleur erg opvalt. Kleurgebruik kan bepaalde onderdelen van een praatplaat benadrukken. Je creëert hiermee contrast. De stijl en het kleurgebruik is doorslaggevend voor een sterk design!

Het is ook mogelijk om de huisstijl van een organisatie te verbinden met het design van de praatplaat. Als organisatie is het belangrijk om continuïteit te bieden in communicatie uitingen. De doelgroep associeert hierdoor de praatplaat direct met de organisatie. Het gebruiken van de eigen huisstijl binnen een praatplaat is voor veel organisaties dus van groot belang. 

Provincie Utrecht - Infographic (lage resolutie) (1)

Stap 7: Zet de praatplaat slim in

Een praatplaat is geen eindstation, maar een startpunt voor dialoog. Denk daarom na over het gebruik: Wordt hij fysiek opgehangen? Ingezet in teamsessies? Gedeeld op intranet? Of misschien zelfs interactief op een digitaal platform?

Ook uitbreiding is mogelijk. Denk aan een animatieversie, een interactieve praatplaat of een set slides op basis van de visual. Zo benut je de praatplaat van het beeld maximaal.

processed-8D8E4209-FE91-4A0C-9E6A-A79332D7E3D7-2F4A7869-59F3-4D01-BC14-E0FBDD49B378 (1)-min

 

Hoe wij je helpen bij het maken van een praatplaat

We hebben je meegenomen in belangrijke onderdelen van een praatplaat. Dit proces is de fundering van een goede praatplaat. Het gebruik van praatplaat maakt het in gesprek gaan eenvoudig en leuk.

Er zijn vele mogelijkheden voor het inzetten van een praatplaat. Word je hier net zo enthousiast van als wij? We helpen je graag om een praatplaat te ontwerpen om jouw doelen te behalen. Neem hiervoor direct contact met ons op en vraag een brainstormsessie aan.

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller