Weer een saai jaarverslag? Breng jouw jaarverslag tot leven met video!

Bedrijven, woningcorporaties en zorginstellingen buigen zich elk voorjaar over het maken van een jaarverslag, inclusief jaarrekening. Daarin wordt teruggeblikt op de bedrijfsactiviteiten van het afgelopen jaar. In het jaarverslag leg je verantwoording af, breng je de werkzaamheden in kaart en informeer je derden over de bedrijfsontwikkelingen. Ook vertel je meer over je plannen voor de toekomst.

Is een jaarverslag daarmee saai en een noodzakelijk kwaad? Zeker niet! Een jaarverslag kan juist een bindmiddel zijn. Je kunt er positieve aandacht mee generen voor je bedrijf. Maar dan moet het jaarverslag natuurlijk wel goed worden gelezen. En daar gaat het vaak mis! Niemand heeft zin om een dik jaarverslag door te worstelen.

Helaas zijn bv’s, nv’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen wel verplicht om elk boekjaar een jaarrekening en jaarverslag te deponeren bij de Kamer van Koophandel. En dat kan ook zeker op de traditionele manier. Maar aandeelhouders, banken, investeerders, klanten, medewerkers, de overheid hebben niet allemaal de tijd om alles goed door te nemen. Daarom moet je ze het gemakkelijk maken met bijvoorbeeld een animatievideo. Het jaarverslag is tenslotte hét jaarlijkse visitekaartje van jouw onderneming!

WAUW-effect bij visuele resultaten en cijfers

Zoals gezegd omvat een jaarverslag alleen veel informatie. Dat resulteert meestal in een uitgebreid verslag vol grafieken en cijfers. Zoveel informatie is niet een heel prettig visitekaartje. Zeker als je te maken hebt met jaarverslagen die op veel data zijn gebaseerd, wordt het lastig om alle belangstellenden betrokken te houden. Daarom is het belangrijk om de juiste gegevens in een makkelijker te begrijpen format te gieten.

Het ingewikkelde verslag gebruik je dan om aan je wettelijke verplichtingen te voldoen, maar je publieke jaarverslag maak je veel leuker en aantrekkelijker! Video, en dan vooral geanimeerde video, is namelijk de beste manier om je jaarverslag tot leven te brengen. Daarmee creëer je echt een visitekaartje. Door visuele resultaten en cijfers te tonen met video, zorg je echt voor een WAUW-effect bij je klanten, investeerders, aandeelhouders en alle andere relaties. Dat is uiteindelijk wat je wilt! Je wilt dat iedereen trots terugkijkt op het afgelopen jaar.

monitor

Animaties maken jaarverslagen begrijpelijk

Mensen reageren aanzienlijk beter op video dan op tekst (en zeker dan op dikke rapporten). We zijn in het dagelijks leven ook gewend om te worden gevoed met video. Denk aan de vele filmpjes die we bekijken op internet en social media. Video is daarom hét communicatiemiddel waarmee je het beste resultaat behaalt. Mensen hebben vertrouwen in video en voelen zich door middel van de beelden en animaties meer verbonden met jouw bedrijf. Die verbondenheid kun je met video ook realiseren voor je jaarverslag.

De videowebsite Vimeo heeft interessante statistieken die dit bevestigen. Daaruit blijkt onder meer dat mensen 95 procent van een videoboodschap onthouden. Wanneer ze tekst lezen, onthouden ze slechts 10 procent. Van al het internetverkeer in 2021 bestaat maar liefst 80 procent uit video. En een enkele minuut video is ongeveer 1,8 miljoen woorden waard. Je boodschap kun je dus op een veel kortere, snellere en aantrekkelijke manier overbrengen.

Als bepaalde informatie in een traditioneel jaarverslag dus meerdere pagina’s omvat, dan kun je er zeker van zijn dat betrokkenheid van de lezer per pagina verder afneemt. Het kan ook zijn dat de lezer bepaalde informatie overslaat, omdat hij zich willen focussen op de informatie die voor hem belangrijk is. Daarmee maakt de lezer zelf een selectie en dat betekent dat jouw kernboodschap niet overkomt of niet goed wordt ontvangen. Met video geef je die speelruimte niet; daarmee vertel je gewoon jouw verhaal.

Overigens zijn het niet alleen jouw klanten, stakeholders en medewerkers die het jaarverslag graag op een aantrekkelijke manier met video gepresenteerd krijgen. Video vormt ook een belangrijke informatiebron voor managers en hoge functionarissen. Onderzoek van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes laat zien dat in 2021 ruim 80 procent van de leidinggevenden aangeeft meer online video's te bekijken dan in 2020. Driekwart zegt wekelijks naar werkgerelateerde video’s te kijken.

Voordelen van geanimeerde jaarverslagen

Een jaarverslag presenteren met video zorgt dus voor meer betrokkenheid. Met animaties kun je je jaarverslag veel beter overbrengen bij een groter publiek. Er zijn meer voordelen van het samenvatten van de belangrijkste ontwikkelingen en financiële bevindingen in video.

Zo kun je de video’s over je jaarverslag inzetten op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een inspirerende samenvatting met belangrijke informatie voor zakenrelaties, terwijl je bedrijfsleiders een meer gedetailleerde video voorschotelt. Wie de video’s ook te zien krijgt, iedereen weet dat geanimeerde video een investering is in professionaliteit.

Een jaarverslag in video kun je bovendien veel makkelijker delen dan een dik rapport. Drukwerk-, mailing- en portokosten vallen daarmee weg. Met één druk op de digitale knop verspreid je de video naar iedereen die moet zien hoe het afgelopen jaar voor jouw bedrijf is verlopen. Het jaarverslag kun je ook via social media openbaar maken, waardoor je nog zichtbaarder wordt. Dat is iets wat nu nog niet vaak gebeurt, een gemiste kans eigenlijk! Want een geanimeerd jaarverslag laat op creatieve en eenvoudige wijze zien wie je bent, wat je doet en hoe je dat doet!

Jaarverslag video

Video maakt jaarverslag creatief, aantrekkelijk én begrijpelijk

Je jaarverslag met video presenteren kan ook naar een next level. Denk aan een mix van liveaction en animaties. Managers van je bedrijf hebben daarmee in de video interactie met geanimeerde statistieken. Daarmee krijgt je bedrijf een echt gezicht. Als het persoonlijker wordt, komt de boodschap nog beter over.

Je kunt het jaarverslag in video ook interactief maken. Belangstellenden kunnen op die manier snel naar de informatie gaan die voor hen belangrijk is. Om het jaarverslag verder tot leven te brengen kun je ervoor kiezen om een menselijk tintje toe te voegen, bijvoorbeeld met video’s en ervaringen van klanten.

In video laat je de jaarprestaties goed opvallen. De belangrijkste punten en trends animeer je in het jaarverslag. Daardoor verdwijnt deze belangrijke informatie niet tussen de vele feiten en cijfers. Een jaarverslag in video kun je verder als format gebruiken. Dat wil zeggen dat je de opzet volgend jaar opnieuw kunt gebruiken door de inhoud en afbeeldingen bij te werken.

Een jaarverslag in video biedt dus alle mogelijkheden voor een creatieve invulling. Storytelling Studios denkt graag met je mee. Met elkaar denken we na over hoe je wilt dat je film of videoreeks eruit komt te zien. We hebben het over de tone of voice, de lengte en het script. Als dat allemaal staat kunnen we aan de slag.

Geen zorgen, we weten dat de cijfers van jaarverslagen altijd op het laatste moment binnenkomen. Dat is geen probleem! De feiten kunnen we altijd snel in de video toevoegen. Het belangrijkste is dat de basis staat en dat is een video waarmee je alle ontvangers gegarandeerd zult inspireren, informeren en enthousiasmeren.

Neem contact op voor jouw video jaarverslag!

Wil je meer weten over hoe we je kunnen helpen jouw jaarverslag om te zetten in geanimeerde video? Neem contact met ons op! Wij hebben veel projecten waar wij - en natuurlijk onze klanten - trots op zijn.

We vertellen je daar graag meer over en gaan met veel plezier een brainstormsessie met je aan. We kijken hoe we de highlights van het jaarverslag in een paar minuten kunnen laten zien en hoe we dat mooie project kunnen laten schitteren dat met geen pen te beschrijven is. Je zult zien dat jouw jaarverslag daarmee beter wordt begrepen én onthouden!

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller