Personeel werven én behouden doe je met video

Video is een krachtig communicatiemiddel. Op het gebied van human resource management biedt video een groot aantal voordelen. Zo vind je sneller de geschikte kandidaat en maak je minder kosten voor de werving & selectie en het recruitmentproces. Maar er is meer ... Video zit vol met emotionele non-verbale signalen die een sollicitant of werknemer anders niet meekrijgt. En die voelbare emotie kan precies de reden zijn om bij jou aan de slag te gaan én te blijven.

Inhoudsopgave
Waarom video inzetten bij human resource?
    - Sneller en goedkoper personeel werven
    - Effectievere en leukere onboarding
Welke soorten video’s zet je in bij human resource?
    - Wervingsvideo’s
  - Aankondigingsvideo’s
    - Cultuurvideo’s
    - Open sollicitatie-video’s
    - Persoonlijke recruitmentvideo’s
    - Live stream-video
    - Welkom-bij-het-team-video’s
    - Uitleg- en trainingsvideo’s
Laat de opnamen beginnen

Waarom video inzetten bij human resource?

In de vorige hoofdstukken van dit e-book gingen we al in op hoe je video kunt inzetten als hét geheim van goede communicatie. Ook lieten we zien waarom het goed is om video in te zetten bij je interne communicatie, employer branding en bedrijfscultuur. In dit laatste hoofdstuk voegen we daar nog een belangrijk onderdeel aan toe: video inzetten op het gebied van human resource management. Want ook daar valt enorm veel winst te behalen door met video aan de slag te gaan. Onder meer op het gebied van recruitment, werving & selectie en onboarding. Elke zichzelf serieus nemende HR-manager kan eigenlijk niet meer om video heen.


Sneller en goedkoper personeel werven
Sneller de geschikte kandidaat vinden. Minder kosten maken voor werving & selectie. Startende medewerkers goed laten kennismaken met je organisatie. Op een flitsende manier, als een waar recruitmentbureau, mensen overtuigen om bij jou te komen werken. Het kan allemaal met video. Video is snel op te nemen en te versturen en video zit vol met emotionele non-verbale signalen die een sollicitant anders niet meekrijgt.

Video kan je helpen om enthousiast over te komen, te laten zien we je bent en al vanaf het begin vertrouwen op te bouwen bij de mogelijke kandidaten. Andersom kun je mensen uitdagen om ook via video bij jou te solliciteren. Zo krijg jij zelf ook een sneller een beeld van wie je voor je hebt. Kortom, video als communicatiemiddel van je HR-afdeling is eigenlijk onontbeerlijk.

Zeker als je bedenkt dat de wereld nog steeds verder digitaliseert. We zijn bijna non-stop online en we kunnen zelfs al video op onze smartwatch bekijken. Die mooie nieuwe vacature zou ik dus zomaar even bij de bushalte kunnen zien. Veel informatie komt tot ons in beeld en geluid en daar lijken we ons heel prettig bij te voelen. Logisch, want we komen met video sneller tot de kern, kunnen de informatie makkelijker delen en ook op afstand vinden we elkaar door middel van video veel eenvoudiger. De coronapandemie heeft een extra boost aan video gegeven, maar ook daarvoor zag je al dat de wereld digitaler en sneller wordt. Mensen vinden het prettig om bewegende beelden te zien.

‘Video raakt. En als we geraakt worden, komen we in actie’

We zien graag video, omdat we daarmee vaak ook emotie zien. En vooral dat voelen van emotie is voor ons belangrijk, want emoties sturen ons gedrag. En die emoties kunnen we dus als HR-medewerkers en recruiters ook aanwenden om iemands gedrag te beïnvloeden: bijvoorbeeld om bij jouw organisatie te komen werken.

En hoe doen we dat? Niet via een uitgebreide vacaturetekst waar iemand doorheen moet scrollen en zelf moet interpreteren wat de functie nu precies inhoudt. Wel door bijvoorbeeld een wervingsvideo te maken die laat zien voor welke mooie organisatie je komt te werken. Denk aan die oudere dame die met warmte spreekt over haar zorgmedewerker en vraagt of jij ook voor haar komt zorgen (vacature verzorgende in de ouderenzorg). Of die tevreden huurder die blij is dat zijn reparatieverzoek is opgepakt (vacature technische dienst bij een woningcorporatie). Video raakt. En als we geraakt worden, komen we in actie.

Effectievere en leukere onboarding
Ook voor onboarding is de inzet van video een bijzonder effectief communicatiemiddel. Sterker nog, je maakt de onboarding er alleen maar makkelijker én leuker door. Je kunt op een goede manier je bedrijfscultuur laten zien en de normen en waarden uitleggen. Doordat je nieuwe medewerkers het horen én zien, voelen zij beter aan in welke organisatie ze werken en wie hun collega’s zijn. En daarvoor hoeven ze niet eerst een grote stapel beleidsdocumenten door te worstelen.

Natuurlijk wil je ook graag dat de nieuwe medewerkers een vliegende start maken. Elke nieuwe medewerker zit de eerste dagen vol met vragen. Met video geef je alle nieuwe collega’s, misschien zelfs al voordat ze beginnen, eenvoudig de informatie die ze nodig hebben. Zo draaien ze binnen de kortste keren volledig mee. En, misschien nog wel belangrijker, voelen ze zich daardoor direct thuis.

Medewerkers die al jaren bij je werken, vinden het natuurlijk ook prettig om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en om werkinformatie eenvoudig gepresenteerd te krijgen. Liever gaan ze daarvoor niet ellenlange informatiepagina’s op intranet bekijken. Nee, ze willen snel en begrijpelijk geïnformeerd worden, zodat ze zich kunnen blijven focussen op hun werk en niet thuis alles moeten nalezen. Juist door te blijven investeren in je medewerkers in eenvoudige communicatie is de kans groot dat ze niet zo snel weg zullen gaan.

2 (5)-01 (2) kopie

Welke soorten video’s zet je in bij human resource?

Binnen human resource management, en daarmee binnen werving & selectie, het hele recruitmentproces en onboarding, zijn er vele mogelijkheden met video. We zetten er meerdere voor je op een rij, om personeel te werven en om medewerkers te informeren.

Wervingvideo’s

Deze worden ook wel recruitmentvideo’s genoemd. Met een wervingsvideo trek je kandidaten aan voor een bepaalde functie. Je kunt een algemene video maken over de vacature, maar je kunt bijvoorbeeld ook een kom-bij-ons-team-video maken, waarbij de collega’s meer vertellen.

Aankondigingsvideo’s

Als je gaat werven, dan is het belangrijk dat mensen weten dat je op zoek bent. Met een aankondigingsvideo kun je daarop wijzen. Zo’n video plaats je bijvoorbeeld op je Werken bij-pagina, social media of in je e-mailhandtekening. Video wordt gegarandeerd sneller opgemerkt, want 72 procent van de mensen kijkt liever video, dan het lezen van tekst. En zijn nog meer interessant gegevens: webpagina’s met video hebben 53 procent meer kans om binnen Google op de eerste pagina te komen. Video draagt dus bij aan je seo. En op social media wordt video twaalf keer zoveel meer gedeeld.

Cultuurvideo’s

Met cultuurvideo’s kun je mensen die interesse hebben in jouw organisatie, alvast meer vertellen. Een cultuurvideo draagt bij aan een goede ervaring van de sollicitant. Ze zien dat je trots bent op je bedrijf en de mensen die er werken. Dat schept direct vertrouwen. Zeker wanneer je in je video laat zien wie je bent – dus niet alleen vertellen -, maak je een goede indruk. Dit is de show-not-tell-aanpak!

Open sollicitatie-video’s

Laat zien wie je bent en naar welk talent jij altijd op zoek bent. Misschien kan een bestuurder of manager een praatje doen. Dan kunnen mensen alvast virtueel met hem of haar kennismaken en besluiten om een open sollicitatie te sturen.

Persoonlijke recruitmentvideo’s

Heb je een kandidaat op het oog? Verras hem of haar dan met een persoonlijke recruitmentvideo en breng diegene zo op de hoogte van de vacature die er is. Jouw enthousiasme over hem of haar kun je letterlijk laten zien. Geef aan waarom je diegene zo geschikt vindt. Met tekst is het een stuk minder makkelijk om iemand over te halen. Stel je eens voor dat je zelf met zo’n persoonlijke video wordt verrast, dan word jij toch ook nieuwsgierig?

Live stream-video

Als recruiter kun je gebruikmaken van live stream-video voor een eerste kennismaking met de kandidaat. Je kunt elkaar eenvoudig vragen stellen en inzoomen op bepaalde punten.

Welkom-bij-het-team-video’s

Als de werving & selectie klaar is, start de onboarding. Een welkom-bij-het-team-video is dan een mooie manier om een nieuwe medewerker een warm welkom te geven. Je kunt iemand zich al helemaal thuis laten voelen, terwijl diegene nog niet eens in begonnen. Een welkomstvideo doet iedereen goed.

Uitleg- en trainingsvideo

Voor personeelszaken zijn uitlegvideo’s ook een perfect communicatiemiddel. In het geval van een nieuwe medewerker kun je denken aan een uitleg over welke zaken er voor de eerste werkdag moeten worden geregeld. Bijvoorbeeld meenemen van kopie diploma’s, identiteitsbewijs enzovoort. Uitlegvideo’s zijn ook handig om medewerker bijvoorbeeld uit te leggen hoe ze vakantiedagen kunnen aanvragen. Denk ook aan andere trainingsdoeleinden.


Laat de opnamen beginnen!
Kortom, ook bij human resource en recruitment zijn er vele mogelijkheden voor het inzetten van video bij human resource en recruitment. En bij alles geldt: video maakt het allemaal sneller, leuke en begrijpelijker. Dus waarom nog langer wachten? Laat de opnamen maar beginnen!

Benieuwd op welke manier video, animatie en infographics een belangrijke rol kunnen spelen in jouw organisatie? Neem contact met ons op! Wij hebben veel projecten waar wij - en natuurlijk onze klanten - trots op zijn. We vertellen je graag meer over en gaan met veel plezier een brainstormsessie met je aan.

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller