Hoe video jouw bedrijfscultuur laat schitteren

Een bedrijfscultuur bestaat uit alle ongeschreven regels, gewoonten en gedragingen van medewerkers die zijn gebaseerd op de gedeelde waarden en normen. Aan de manier waarop de bedrijfsprocessen verlopen, kun je zien hoe het met de bedrijfscultuur is gesteld. Een goede bedrijfscultuur zorgt ervoor dat mensen bij je kopen of werken, een slechte bedrijfscultuur jaagt hen weg. Met de inzet van video kun je de bedrijfscultuur op een goede, creatieve en inspirerende manier laten schitteren én positief beïnvloeden.

→ Waarom video inzetten voor je bedrijfscultuur?
→ Voordelen van bedrijfscultuurvideo's
→ Soorten video's over bedrijfscultuur

Waarom video inzetten voor je bedrijfscultuur?

Wat is een bedrijfscultuur? Het is belangrijk om dat eerst op ons netvlies te krijgen. Kort gezegd bestaat een bedrijfscultuur uit alle ongeschreven regels, gewoonten en gedragingen van alle medewerkers. Die regels en gewoonten zijn stuk voor stuk gebaseerd op de gedeelde visie en missie (de waarden en normen). Aan de manier waarop alle bedrijfsprocessen verlopen, kun je zien hoe het met de bedrijfscultuur is gesteld.

Een goede bedrijfscultuur doet mensen besluiten om ergens wel of niet iets te kopen of om er wel of niet te werken. En duidelijke normen en waarden worden steeds belangrijk, want mensen geven er steeds meer om: ze willen meer betekenen, ergens voor staan en ergens voor gaan. Niet voor niets is een thema als duurzaamheid steeds belangrijker geworden, zo blijkt uit de Monitor Merk en Maatschappij 2020 van b-open en MarketResponse.

Positieve bedrijfscultuur als hét fundament
De impact van de bedrijfscultuur is dus groot: het bepaalt de keuze van consumenten én het bepaalt hoe medewerkers zich voelen op het werk, hoe ze met elkaar omgaan en hoe succesvol een bedrijf uiteindelijk is. Met andere woorden: een goede bedrijfscultuur zorgt ervoor dat mensen bij je willen (blijven) kopen of werken, een slechte bedrijfscultuur jaagt mensen weg …

Het onderzoek Aristotle van Google toont aan dat een positieve bedrijfscultuur zelfs hét fundament is voor efficiënte teams en gemotiveerde medewerkers. En om die reden is het dus erg belangrijk om als werkgever kritisch naar je bedrijfscultuur te kijken en daar ook iets mee te doen. Misschien heeft jouw bedrijf wel een cultuurverandering nodig, omdat de huidige niet goed is, of omdat er wellicht een reorganisatie of fusie gaande is die vraagt om een cultuurverandering.

2 (5)-01 (1)

Bedrijfscultuur veranderen
Goed nieuws, een bedrijfscultuur kun je ook veranderen. Maar dan moet je wel eerst weten wat voor bedrijfscultuur je nu hebt en waar je naartoe wilt. Volgens organisatiewetenschappers zijn de meeste bedrijfsculturen onder te brengen onder een bepaald type. Cameron en Quinn onderscheiden de volgende vier:

Innovatieve cultuur: in deze bedrijven ligt de focus op nieuwe diensten en producten. Leidinggevenden stimuleren medewerkers om vooral creatief en proactief te zijn. Medewerkers voelen zich vrij, nemen initiatief en durven risico’s te nemen.
Hiërarchische cultuur: hier ligt de focus op regels en procedures. Leidinggevenden organiseren, medewerkers volgen de sturing.
Marktgerichte cultuur: bij deze organisaties ligt de focus op het eindproduct en op de concurrenten. Leidinggevenden zijn veeleisend en willen resultaat en competitie zien, medewerkers zijn prestatie- en doelgericht.
Familiecultuur: de focus ligt op de medewerkers en klanten.

Leidinggevenden zijn zorgzame mentors, medewerkers werken in hechte en betrokken teams en zijn klantgericht.
Een cultuurverandering vraagt wel om tijd. Een bedrijfscultuur is namelijk diepgeworteld en elke verandering is een uitdaging. Zeker als die verandering plaatsvindt door een reorganisatie, dan kan er weerstand zijn. Langzaam opbouwen dus, die cultuurverandering.

En daarbij moet je de nieuwe cultuur ook zien te behouden; het is dus niet een tijdelijke verandering die je doorvoert Maar hoe doe je dat nu? Hoe verander je je bedrijfscultuur? Hoe zorg je voor een cultuurverandering? Belangrijk is dat je eerst bepaalt wat er moet veranderen en wat de kernwaarden zijn. Dat doe je niet alleen, maar met een vertegenwoordiging (jouw ambassadeurs) binnen je bedrijf, op die manier creëer je draagvlak.

Daarna moet je de gekozen waarden gaan concretiseren. Je past de kernwaarden zelf toe en ‘de ambassadeurs van jouw nieuwe bedrijfscultuur’ gaan de teams en collega’s hierover vertellen. Maar vertellen is natuurlijk niet genoeg. Zeker omdat er door vertellen ruis om de lijn kan ontstaan … Goede communicatie vraagt om een eenduidige uitleg en interpretatie. Een bestaande of nieuwe bedrijfscultuur moet breed leven binnen heel je organisatie en daarin speelt video een belangrijke rol. Want video brengt de bedrijfscultuur op een prettige, vlotte, duidelijke, aantrekkelijke en makkelijk te begrijpen manier in beeld.

2 (5)-01

Voordelen van bedrijfscultuurvideo's

Want een bedrijfscultuur moet je zien, ervaren, kunnen voelen … En juist in bedrijfsfilms kun je de cultuur en de persoonlijkheid van je bedrijf/merk voor (potentiële) klanten en (potentiële) medewerkers benadrukken. Bedrijfsvideo’s helpen je jouw merkverhaal te vertellen, jouw waarden te tonen. En daardoor worden mensen gegarandeerd enthousiast om zaken met je te doen, als klant of werknemer.

De precieze voordelen van de bedrijfsvideo’s zijn natuurlijk afhankelijk van het doel dat je hebt. Wil je een video over je bedrijfscultuur gebruiken om nieuwe medewerkers te werven? Dan helpt een video zeker om mensen enthousiast te krijgen door ze bijvoorbeeld te laten zien met welke type collega’s ze te maken krijgen. Bied je bijvoorbeeld veel vrijheid in het werk, dan haal je zeker de proactieve medewerkers binnen die zich binnen deze bedrijfscultuur als een vis in het water voelen. Als zij letterlijk op video zien welke vrijheden ze krijgen, houd de echte vrijheidszoeker in werk dan maar eens tegen. Met video breng je je employer branding echt tot leven!

En er zijn meer voordelen van de inzet van video’s over je bedrijfscultuur:
zo kun je met inspirerende beelden het teammoraal verhogen;
je kunt met video en animatie nieuwe klanten aantrekken;
en je kunt met video een merk- en medewerkersloyaliteit opbouwen.

Mensen willen snel en concreet bewijs van de bedrijfscultuur
Met video, animaties en infographics laat je mensen zien wie je bent als bedrijf en waar je voor staat. Let op! Bij een video over je bedrijfscultuur gaat het niet alleen om het laten zien hoe goed je bent. Het is belangrijk dat je een nauwkeurig geeft van je bedrijfscultuur: oprecht dus …

Video is een heel directe manier om je bedrijfscultuur te communiceren, meer dan welk ander medium dan ook. Want natuurlijk kun je opschrijven wie je bent, maar we kijken toch liever naar bewegend beeld dan naar een tekst. We willen het concrete bewijs zien van wie je bent als bedrijf en merk. Wereldwijd kijken we niet voor niets één miljard uur aan video’s op YouTube per dag! We willen snel, vlot en op een leuke manier overtuigd worden.

Daar komt nog bij dat onderzoek aantoont aan dat mensen binnen acht seconden beoordelen of de voorgeschotelde content interessant genoeg is om verder in te verdiepen. Langer kunnen we ons namelijk niet concentreren. Een tekst leggen we daarom al snel opzij. En juist daarom is de inzet van visuele content zo belangrijk. Die moet meteen pakkend en duidelijk zijn én je kort en krachtig uitleg geven. Daar zijn video en animatie natuurlijk uitermate geschikte communicatiemiddelen voor, die je dan ook zeker in je communicatie moet meenemen.

Soorten video’s over bedrijfscultuur

Voor het maken van een goede video over je bedrijfscultuur zijn er eigenlijk niet echt regels. Het belangrijkste is dat je lol hebt in het maken ervan én dat je je organisatie laat schitteren. Die humor mag je trouwens ook terugzien in het beeld. Sterker nog, die triggert de kijker vaak om niet weg te klikken.

Je kunt bijvoorbeeld een grappig filmpje maken om je klanten te vermaken, maar je kunt ook een achter de schermen-video produceren om mogelijk nieuwe medewerkers te laten zien hoe het is om bij jouw bedrijf te werken. Humor is altijd een groot onderdeel van een succesvolle video.

De video’s kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Je laat bijvoorbeeld beelden zien van bijeenkomsten, houdt interviews of kiest voor een film met een kort script. Waar je ook voor kiest, als de kijker maar de persoonlijkheid van je bedrijf ziet, dus de bedrijfscultuur.

De videocontent kun je op veel verschillende manieren delen. Denk aan je social media-kanalen, op je website, via e-mail of met een blog. Kortom, op elke plek waar jij wilt laten zien wie je bent! Ook een Werken bij-website is dus ideaal voor films als deze. Want als er een groep is aan wie je je persoonlijkheid wilt tonen, dan zij het nieuwe medewerkers. Als zij passen bij je bedrijfscultuur, dan is succes verzekerd …

Vakantie- en andere themavideo’s
Het lijkt misschien wat gek, maar video’s van vakanties kunnen juist voor veel betrokkenheid en bekendheid zorgen. Natuurlijk is het goed om deze video’s wel te voorzien van een script, zodat het niet een urenlang durend filmpje wordt van hoe je aan het kanovaren bent. Juist met korte persoonlijke video’s kun je laten zien hoe de waarden van het bedrijf ook in het privéleven zijn verankerd van je medewerkers. Misschien past de zomervakantie goed bij je bedrijf of de Dag van de Duurzaamheid. Je kunt bij elk thema dat past bij je bedrijfscultuur, iets creatiefs én persoonlijks verzinnen.

Websitevideo’s
Op elke website vinden we wel een zogenoemde Over Ons tekst. Daar kunnen we lezen met welk bedrijf we te maken hebben. Een video over je organisatie heeft hetzelfde doel, maar is een stuk vriendelijker, gebruiksvriendelijker en waarheidsgetrouwer. Het is een heel goede manier om de uniekheid van je bedrijf te benadrukken en letterlijk te laten zien. Je kunt er ook voor kiezen om je bedrijf een menselijk gezicht te geven door medewerkers het verhaal te laten vertellen.

Video's over werkplekcultuur
Deze video’s zijn bijzonder geschikt om mogelijk nieuwe medewerkers een snelle en goede indruk te geven van de plek waar ze komen te werken. Maar ook voor nieuwe klanten en samenwerkingspartners zijn dit soort video’s een uitstekend middel om hen een inspirerende eerste indruk te geven. Je kunt ook hier voor het menselijk aspect gaan door bijvoorbeeld een dag uit het leven van een medewerker te tonen of interviews collega’s te laten zien.

Video’s over human resource en werving
Met dit soort video’s richt je je rechtstreeks tot huidige en nieuwe medewerkers. Je kunt ook een cultuurvideo gebruiken voor de onboarding, het doen van interne aankondigingen of het delen van successen. Recruitmentvideo’s geven een beeld van hoe het is om bij je te werken.

Video’s achter de schermen
Met deze video’s geef je mensen een inkijkje in je bedrijf. Je laat hen de werkplek zien en toont waarom het daar zo leuk en interessant is. Dit type bedrijfsfilm kan het beste zoveel mogelijk zonder script worden gemaakt. Juist door de echtheid te tonen, geef je de kijker het gevoel mee te gaan op een exclusieve tour speciaal gemaakt voor hem.

Volgende hoofdstuk: bedrijfscultuur
In het volgende en laatste hoofdstuk van dit e-book over ‘Interne communicatie verbeteren met video’ gaan we verder in op human resource (HR). We bespreken dan hoe video succesvol is bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers, maar ook hoe je huidige medewerkers behoudt. Video en recruitment zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller