Video marketing handleiding

Dankzij de kracht van video marketing ben je in staat jouw onderneming naar een hoger niveau te tillen. Je kunt nieuwe leads genereren, je naamsbekendheid vergroten, de interne communicatie verbeteren of bijvoorbeeld jouw verkoopcijfers naar recordhoogtes brengen. De huidige trends laten immers duidelijk zien dat video marketing op weg is om de meest dominante speler binnen de wereld van online marketing, sales, and service strategieën te worden.

Vind je het lastig om te bepalen waar je moet beginnen of hoe je video marketing in kan zetten om jouw doelstelling te behalen? Dan vind je in dit artikel alle informatie waar je naar op zoek bent. Wij hebben alle relevante informatie omtrent video marketing en de video marketing funnel op een rijtje gezet, waardoor je direct de belangrijkste informatie voorhanden hebt. Lees het artikel door en kom er stapsgewijs achter hoe jij kunt starten met video marketing binnen jouw organisatie.

 

Waarom starten met video marketing?
Als je je met video marketing bezig gaat houden, draait vanaf dat moment grotendeels alles om bewegend beeld. Met behulp van video’s ga je namelijk meer betrokkenheid bij jouw leads/klanten creëren, je gaat de verkopen stimuleren, je gaat het bewustzijn en de voordelen van jouw producten/diensten bij een groter publiek bekend maken en je gaat het klantcontact stimuleren.
Your customers want video content to get answers to their questions. En die vragen beantwoord jij door enkel en alleen bewegende beelden te gebruiken. Bewegende beelden zeggen immers meer veel dan louter droge tekst.

Waar blijkt dat dan uit? Verschillende instanties hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Een onderzoek dat is gedaan door Kayako, een klantenserviceplatform, heeft ontdekt dat 68%  van de klanten liever een video kijkt dan dat ze de klantenservice moeten bellen. Een onderzoek van Hubspot  laat zelfs zien dat 72% van alle leads het liefst via een video op de hoogte wordt gebracht over bepaalde diensten of producten.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 50% van alle internetgebruikers reeds gebruik maakt van video’s. Zij zoeken bewust naar video’s om meer informatie in te winnen en/of om uiteindelijk de juiste keuzes te gaan maken. Dit is vaak de laatste stap die potentiële klanten zetten voordat ze naar een fysieke winkel of een webshop toe gaan om een aankoop te verrichten. Laten we wel wezen, dat doe je zelf toch ook?

Een onderzoek van Unbounce laat zien dat een video op een landingspagina de conversie met maar liefst 80% kan vergroten. De wens is daarbij uiteraard wel dat je de video’s op de juiste manier in weet te zetten. Zo is het belangrijk dat je goed kijkt naar de klantfase waarin de lead zich bevindt en de video daarop afstemt. Dat kan je perfect doen met het inzetten van een zogeheten video marketing funnel. Wat dit precies is en hoe je een marketing funnel in kunt zetten, vind je in dit uitgebreide artikel.

De 4 fases van de video marketing funnel
Als je video als marketinginstrument in gaat zetten, moet je duidelijk voor ogen hebben wat het doel is. Ook moet je voor jezelf duidelijk krijgen hoe de video opgebouwd moet worden, wat de boodschap van de video moet worden en voor wie de video bedoeld is. Om op al deze vragen het juiste antwoord te kunnen geven, kan je het beste gebruik maken van een video marketing funnel.

Een video marketing funnel stelt jou in staat om de juiste keuzes te maken met betrekking tot de video. Hierdoor weet je de content juist te positioneren, weet je de juiste mensen aan te spreken en weet je de doelgroep ook daadwerkelijk te informeren dan wel te overtuigen.

VIDEOMARKETING FUNNEL2

Zoals in de afbeelding hierboven te zien is bestaat de videomarketing funnel uit vier verschillende fases:

  • Fase 1: Aantrekken:
    In deze fase heeft de potentiële klant nog nooit van jouw merk gehoord. Je laat met korte video ads zien dat je er bent en dat je hen wat te bieden hebt.


  • Fase 2: Instrueren
: Nu de potentiële klant van jouw bestaan af weet laat je met diepgaande video’s zien welke oplossingen jouw producten of diensten bieden.
  • Fase 3: Converteren: Nu de potentiële klant weet welke oplossingen jij te bieden hebt, overtuig je de klant om voor jou te kiezen door het gezicht achter je merk te laten zien en door bestaande klanten hun ervaringen te laten delen.
  • Fase 4: Behouden: De potentiële klant heeft voor jou gekozen, gefeliciteerd! Nu is het tijd om deze klant met uitlegvideo’s aan je te blijven binden, een nieuwe klant werven kost namelijk 8x zoveel dan een bestaande klant te behouden.

Een volledige videostrategie is een strategie die (potentiële) klanten aantrekt, instrueert, converteert en behoudt door video's aan te bieden die voldoen aan verschillende behoeften tijdens het gehele verkoopproces. De (potentiële) klant wordt zogezegd door de trechter heen geloodst. Vraag je je nu af waarom dit eigenlijk een funnel genoemd  wordt? 

Nou, een trechter heeft altijd een specifieke vorm; breed aan de bovenkant en smal aan de onderkant. Ook daar is niet zomaar voor gekozen; slechts 2 procent van alle kijkers van een video besluit om al direct een aankoop te doen. De overige 98% kan je in de volgende fases door de gehele trechter loodsen, waardoor ze alsnog een klant worden. Logischerwijs vallen er tijdens het proces ook meerdere bezoekers af, waardoor de vorm van een trechter te verklaren is.

Videotype bepalen aan de hand van de funnel
Heb je besloten om met video’s aan de slag te gaan? Dan moet je goed nadenken over het soort video marketing dat je wilt gaan lanceren. Zodra je videomarketing funnel helder voor ogen hebt kun je bepalen welk type video hier het beste op aansluit.

VIDEOMARKETING FUNNEL

Fase 1; aantrekken
In de eerste fase is het doel om de waarde van jouw product/dienst/bedrijf aan de potentiële klanten te tonen. Zoals bij heel veel dingen in het leven speelt hierbij de eerste indruk een onwijs grote rol. Zorg er dus voor dat je een goede indruk achterlaat. Hoe je dat kunt doen? Onder meer door een professionele en informatieve video te produceren.

Om deze fase zo goed mogelijk in te vullen, is het aan te raden om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Tegen welke problemen lopen mijn potentiële klanten op dit moment aan?
  • Op welke manier bieden mijn producten/diensten dé oplossing?
  • Wat zijn de gevolgen voor de potentiële klanten indien zij niks aan dit probleem doen?

Door dergelijke vragen voor jezelf te beantwoorden, kan je bepalen hoe je de video op gaat zetten. Je wilt eerst de potentiële klanten het huidige probleem laten zien, waarna je jouw oplossing op een professionele manier voor kunt dragen. Door daarbij ook te benoemen wat de expliciete voordelen voor hen zijn, kan je hen al snel overtuigen.

In deze fase heb je de keus uit verschillende soorten video’s. Je kunt bijvoorbeeld een korte storytelling video over jouw bedrijfscultuur maken, je kunt inspirerende teaser video’s over jouw producten/diensten/bedrijf maken, je kunt een merkvideo maken voor het versterken van je merkidentiteit of je kunt een educatieve video maken om een klant zich ervan bewust te maken dat hij met een probleem zit dat opgelost dient te worden.

VIDEOMARKETING FUNNEL kopie

Fase 2; instrueren
Als je eenmaal fase 1 doorgelopen hebt, zijn je bezoekers al meer bekend met jouw bedrijf/product/dienst. Het doel in de tweede fase, de instructie fase, is om jouw producten/diensten nader te introduceren bij de potentiële klanten. Dit doe je onder meer door praktische content te combineren met overtuigende voordelen. Iets wat je in deze fase absoluut níet moet doen, is de verkopen pushen.

In deze stap kan je kiezen voor productdemo’s, voor video’s waarin de gevolgen van jouw producten/diensten getoond worden en vergelijkingsvideo’s. Met deze video’s weet je jouw potentiële klanten nog beter te informeren, waardoor ze nog verder in de video marketing funnel terecht komen. Ook kan je user-generated content voorschotelen; dat zijn verhalen die bijvoorbeeld door een tevreden klant verteld worden, ook wel testimonials. Ook dit is een zeer geliefde video binnen deze tweede stap.

In deze stap ben je dus met name bezig om jouw potentiële klanten nader te informeren. Je probeert hen nader kennis te laten maken met jouw bedrijf en je probeert op die manier om jouw bedrijf nóg beter bij hen op de kaart te zetten. Als jouw potentiële kopers in deze fase van de trechter terecht gekomen zijn, weten we namelijk al wie jouw bedrijf is. Ze willen nu alleen nóg iets meer informatie krijgen, zodat ze voor zichzelf uiteindelijk de juiste keuze kunnen gaan maken.

VIDEOMARKETING FUNNEL (1)

Fase 3; Converteren
Hebben jouw potentiële klanten de eerste twee fases doorlopen? Dan komen zowel jouw potentiële klanten als jijzelf in een cruciale fase terecht. Het is namelijk nu de hoogste tijd om de potentiële klanten om te zetten in betalende klanten. Hoe je dat kunt doen? Onder meer door in een video alle voordelen van jouw product duidelijk in beeld te brengen. Wil je bijvoorbeeld een animatiefilm laten maken? Zorg er dan voor dat in deze film alle voordelen van jouw product heel duidelijk naar voren komen.

In deze stap kan je de volgende vragen stellen:

  • Welk voordeel van jouw product/dienst zullen de klanten het meest waarderen?
  • Wat zijn redenen voor jouw potentiële klanten om alsnog te twijfelen aan jouw product/dienst?

 Geef voor jezelf antwoorden op de bovenstaande vragen en verwerk deze vragen vervolgens in jouw video. Als je een animatie wilt laten maken, dient deze animatie met name emotie op te roepen bij de potentiële klanten. Dat doe je onder andere door een video te maken met daarin antwoord op veelgestelde vragen, door een ‘before and after’ video te maken of door een gepersonaliseerde video te maken. Ook kan je er voor kiezen om een via een webinar je potentiële klanten live van informatie te voorzien.

VIDEOMARKETING FUNNEL (1) kopie

Fase 4; Behouden
Zodra de eerste drie fases van de trechter doorlopen zijn, komt jouw klant in de laatste fase terecht. In deze fase draait alles om het verlenen van de best mogelijke service, om jouw klanten tevreden te stellen en om hiermee klantloyaliteit te ontwikkelen. In deze fase weten veel bedrijven een cruciale fout te maken.

Op het moment dat een klant een aankoop heeft gedaan, stopt de videomarketing strategie voor hen. Om de klantloyaliteit te verkrijgen, moet je juist ná de aankoop ook nog met video aandacht aan jouw klanten besteden.

In deze fase is het onwijs belangrijk om veel support aan jouw huidige klanten te geven. Kies bijvoorbeeld voor een tips-and-tricks/walk-through video, een onboarding video, een video waarin je toekomstige productontwikkelingen alvast aan de orde brengt, een ‘thankyou’ video waarin je de dankbaarheid aan jouw klanten uitspreekt of video’s waarin je toekomstige wijzigingen aan jouw klanten kenbaar maakt.

Door dergelijke video’s te maken, weet je uiteindelijk een flinke klantloyaliteit op te bouwen. Om van jouw onderneming een succes te maken, hoef je niet alleen maar nieuwe klanten aan te trekken. Het is minstens net zo belangrijk om jouw huidige klanten tevreden te stellen. Dat doe je onder meer door hoogwaardige video’s in deze fases van de video marketing funnel aan jouw klanten voor te schotelen!

Videoproductie stappenplan
Nu de videomarketing funnel kent en weet wat voor type video's in welke fase van de funnel behoren kun je aan de slag gaan met de productie van je video. Maar hoe doe je dat? Hoe kom je tot goede video? We leggen het je hieronder uit in een 6 eenvoudige stappen.

Stap 1: Doelstelling bepalen

De eerste stap bij elke videocampagne is het bepalen van de doelen en de targets. Welke doelen wil je precies gaan behalen en welke targets stel je voor jezelf/jouw team in? Maak deze ook meetbaar! Het is hierbij van belang om de gehele funnel te blijven monitoren, meten en optimaliseren. Het doel van de videocampagne kan je het beste gaan bepalen aan de hand van onderstaande stappen:

Aantrekken, de bovenkant van de trechter
Wil je de naamsbekendheid van jouw onderneming vergroten? Wil je potentiële klanten kennis laten maken met een nieuw product? Of wil je een langdurige relatie met jouw klanten aan gaan? Dan ga je in deze fase bewustwording creëren bij je potentiële klanten.

Van wat wil je jouw klanten bewust maken? In deze stap van de trechter ben je met name bezig van het vergroten van de naamsbekendheid van jouw product of onderneming. Bij de videocampagnes is het in deze stap van de trechter ook van belang om verschillende statistieken te meten; de totale weergavetijd en het totaal aantal weergaven zijn daar typerende voorbeelden van.

Instrueren, het midden van de trechter
Nadat jouw potentiële klanten vanuit de eerste fase kennis hebben gemaakt met jouw bedrijf is het tijd om hen te gaan instrueren. De video’s uit deze stap moeten interessant zijn en moeten direct de aandacht van de kijker trekken. 

Bij het maken van de overwegingsvideo’s is het van belang om te kijken naar de klikfrequentie. Ook is het aan te raden om de duur van de weergaven op te meten. Oftewel; hoe lang kijken mensen naar de overwegingsvideo en hoeveel mensen klikken ook daadwerkelijk door naar jouw website.

Converteren; de onderkant van de trechter
Als je in de eerste fase overwegingsvideo’s gemaakt hebt, ben je aan de onderkant van de trechter uitgekomen. Het is dan zaak om de kijkers daadwerkelijk te converteren naar betalende klanten. Dat doe je onder meer door de kijkers nógmaals te overtuigen van de voordelen van jouw product en mogelijk nog een interessante aanbieding in de video te verwerken.

 Het doel hierbij is om vooral de aantal verkopen te registreren. Je kunt hierbij exact zien hoeveel mensen via de betreffende video(‘s) op jouw website uitgekomen zijn en uiteindelijk een product hebben gekocht. Het helpt hierbij om een data gestuurde aanpak te hanteren; laat al jouw beslissingen afhangen van deze stap, maar ook van de twee voorgaande stappen.

Behouden; de klanten bij je houden
Heb je eenmaal een kijker omgezet naar een betalende klant? Dan is het uiteraard ook wenselijk dat deze klant op de lange termijn ook klant bij jou blijft. In de laatste stap is het dan ook van belang om de klanten warm te houden.

 Dat doe je door bestaande klanten kennis te laten maken met nieuwe producten, persoonlijke kortingen toe te sturen of de aankoopfrequentie van bestaande klanten te verhogen. Bij deze stap is het voornamelijk van belang om creatief te werk te gaan en de video’s af te stemmen op de klant. Elke klant is immers anders en elke klant vereist daarom ook een andere benadering.

Employee persona canvas

Stap 2: Doelgroep bepaling

Nu je weet wie je wilt gaan bereiken, is het zaak om na te gaan denken over de doelgroep. Je denkt hierbij echter niet louter over de doelgroep na, maar ook over de kanalen waarmee je deze doelgroep wilt gaan benaderen.

Een handige tip hierbij is om voor jezelf enkele typische klanten te gaan bedenken. Houd hierbij het ideaalbeeld van een ‘ideale klant’ voor je. Aan welke voorwaarden voldoet jouw ideale klant? En welke klant past dus het beste bij jouw onderneming of jouw producten? Deze ideale klant kan je ook vinden door zelf persona’s te bedenken; dat is eigenlijk een voorbeeld van een klant zoals jij die graag ziet. Bij het bedenken van persona’s houd je rekening met verschillende karakteristieke eigenschappen die van belang zijn voor jouw onderneming c.q. jouw producten.

Tip: Geef je persona een naam, dan gaat iedereen in je organisatie het herkennen en er iets bij voelen!

Door naar de ideale klant op zoek te gaan, zie je direct welke klanten het beste bij jouw bedrijf passen. Het is hierbij ook van belang om alle gegevens van jouw klanten onder te gaan verdelen in verschillende categorieën. Daarbij kun je denken aan leeftijd, geslacht, de locatie en vergelijkbare facetten.

Denk bij de facetten ook aan of je zakelijke of particuliere klanten hebt. Zij zullen jouw product of dienst elk weer met een andere reden aanschaffen.

Aan de hand hiervan kan je duidelijke patronen zien in jouw huidige klantenbestand én weet je dus ook wie jouw potentiële klanten (kunnen) zijn.

Op het moment dat je nog geen vaste klanten hebt, is het advies om je verbeeldingskracht te gebruiken. Probeer voor jezelf de volgende vragen daarbij te beantwoorden:

  • Welke problemen los ik op met mijn onderneming of met mijn product(en)?
  • Welke mensen hebben last van deze problemen?
  • Welke mensen hebben de middelen om mijn producten aan te schaffen?

 Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, krijg je duidelijk in beeld wie mogelijk jouw producten zouden kunnen kopen. Het is hierbij van cruciaal belang dat je zelf duidelijk door gaat krijgen wie wél en wie níet tot jouw doelgroep behoren. Het advies is dan ook om zoveel mogelijk informatie over jouw huidige klanten te verzamelen, zodat je in de toekomst meer handvatten hebt om de juiste keuzes te gaan maken.

Hoe kan je persona’s creëren?
Heb je nog géén vaste klanten? Dan heb je eigenlijk maar één keuze; je moet zelf persona’s gaan creëren. Hierboven gaven we al aan dat je vrij bent in het bedenken c.q. bepalen van deze persona’s, maar waar kan je zoal rekening mee houden? Het advies is om onder meer de volgende karakteristieke eigenschappen van verschillende persona’s voor jouw onderneming uit te gaan werken:

  • Naam
  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Plaats
  • Interesses
  • Social media kanalen
  • Social media groepen
  • Industrie/sector/branche
  • De rol/functie
  • Video inhoud waar de voorkeur naar uitgaat

Van bovengenoemde eigenschappen zijn met name de social media kanalen en de voorkeuren met betrekking tot de inhoud belangrijk. Aan de hand van deze eigenschappen kan je namelijk de stijl van jouw video’s gaan bepalen, evenals de kanalen waarop je de video’s gaat tonen. Bij deze eigenschappen kan je bijvoorbeeld denken aan een persona die in specifieke Facebook groepen zit of YouTube naar specifieke video’s kijkt.

 Het advies is om de persona’s regelmatig up te daten. De persona’s fluctueren dan eigenlijk mee met de ontwikkelingen binnen jouw bedrijf. Ook is het goed om te weten dat één persona niet voldoende is. Het advies is om zeker meerdere persona’s te creëren, zodat je bijvoorbeeld per persona ook één social media kanaal kunt gaan hanteren.

 Aan de hand van de persona’s kan je vervolgens de juiste keuzes met betrekking tot de video’s maken. Daarnaast heb je ook de juiste informatie voorhanden om de juiste advertenties te tonen op de juiste social media kanalen. De persona’s bieden je al met al veel informatie die je kunt gebruiken voor jouw video marketing strategie!

Stap 3: Script en storyboard
Vanuit de eerste drie stappen heb je je doelstelling, doelgroep en het type video bepaald. De eerstvolgende stap is de eerste stap van het productieproces, namelijk de kernboodschap bepalen, ofwel het schrijven van het video (voice-over) script.

In elk videoproject vormt het script eigenlijk de complete basis. Het is de fundering van een video, het is eerste bouwsteen van de video, het is punt van waaruit je verder kunt gaan werken. Bij het schrijven van het script is het wenselijk dat je het script zo kort mogelijk houdt.

 Tijdens het schrijven van het script moet je belangrijke keuzes gaan maken. Op basis van dit script komt uiteindelijk de gehele video tot stand, dus je moet belangrijke knopen door gaan hakken. Probeer deze keuzes op reële gronden te maken en zorgt daarmee voor een totale chronologische opsomming van alle scènes, dialogen en acties van de video.

Het advies is om tijdens het schrijven van het script ook goed na te denken over de lengte van de video. Je moet hierbij ook goed rekening houden met de voice-over; over het algemeen wordt een tempo van maximaal 150 woorden per minuut aangehouden. Mocht je bij jouw script kiezen voor een totaal aan 300 woorden, duurt de video dus ongeveer 2 minuten.

Houd hierbij goed rekening met de lengte van de video én de manier waarop jouw publiek naar een video kijkt. Heeft jouw publiek voldoende geduld voor een video van 3 minuten? Of kan je beter voor een zo’n kort mogelijke video kiezen? Dit zijn ook belangrijke vragen waar je een passend antwoord op moet zien te vinden bij het schrijven van het script! Wij zetten graag een stappenplan voor jou op een rijtje, waarmee je direct het script kunt gaan schrijven.

Stap 1: Start met de kernboodschap
Het schrijven van een script is absoluut geen makkelijke opdracht. Je moet er namelijk voor gaan zorgen dat de kijker tot aan de laatste seconde vol enthousiasme en aandacht naar de video kijkt. Het moet daarbij niet uitmaken of je nou een nieuw product laat zien, of je iets uit wilt leggen of dat je een e-learning video maakt. Nee, de video moet dusdanig goed in elkaar zitten, zodat de kijker tot het einde geboeid blijft.

Om dat voor elkaar te krijgen, is het advies om gebruik te maken van de Golden Circle van Simon Sinek. Deze theorie wordt veelvuldig toegepast bij het bedenken van een video en dat is niet zonder reden. Deze cirkel bestaat uit drie verschillende kleine cirkels: Waarom, Hoe en Wat. Door op deze drie cirkels een passend antwoord te vinden, weet je de perfecte balans tussen denken, handelen en communiceren tussen jouw organisatie en de doelgroep te verkrijgen. Maar, met welke cirkel moet je dan beginnen? Wij adviseren om altijd te beginnen met de Waarom (Why?) cirkel.

Golden circle-01

Stap 2: Waarom?
Het ‘Waarom’ staat in deze theorie voor het doel van de videoscript. Je moet hierbij goed nadenken over de reden waarom je überhaupt de video gaat maken.

Wellicht ben je er niet bewust mee bezig, maar het kan geen kwaad om vaak aan jezelf te vragen waarom je bepaalde dingen doet. Doe je dat omdat het een meerwaarde heeft? Of doe je het omdat het in jouw ritme ingebakken zit. In deze stap is het dan ook van belang om antwoord op twee antwoorden te gaan geven:

  • Waarom bestaat jouw organisatie of jouw product?
  • Waarom doet jouw organisatie of jouw product ertoe voor anderen?

 In de ‘waarom’ fase is het van belang om een herkenbare probleemsituatie te bedenken. Een probleem waar jouw doelgroep vaak tegenaan loopt en waar jij het perfecte voorbeeld voor hebt.

Voorbeeld: Wij (de Friese inwoners) geloven in het onderscheidende vermogen van onze provincie. Wij zijn ervan overtuigd dat dit onderscheidende vermogen waarde toevoegt en het verschil maakt ten opzichte van andere provincies.

Stap 3: Hoe?
De tweede cirkel in de theorie van Simon Sinek is de ‘Hoe’ cirkel. Je moet hierbij ingegaan op het hierboven genoemde onderscheidende vermogen. Hoe ga je dit onderscheidende vermogen inzetten op een manier waarmee de doelgroep écht iets aan dit onderscheidende vermogen heeft?

Voorbeeld: Door alleen gebruik van natuurlijke producten te maken, weten wij (de Friezen), onze producten nóg authentieker te maken. We passen hierbij bovendien nog aloude Friese technieken toe.

Stap 4: Wat?
Tot slot kom je uit bij de derde cirkel. In deze cirkel moet je antwoord op de vraag ‘Wat?’ gaan geven. Dit is de uitkomst van de hierboven genoemde vraag; oftewel; wat is nou precies jouw daadwerkelijke dienst of product?

Voorbeeld: Wij maken prachtige, typische Friese klompen. Dankzij deze klompen heb je het idee dat je in Friesland bent, terwijl je gewoon in jouw eigen woonplaats vertoeft.

Storyboard
Ook is het aan te raden om met een storyboard aan de slag te gaan. Een storyboard is eigenlijk een shot-to-shot weergaven van de gehele video. Door alle shots achter elkaar te zetten, krijg je een duidelijk beeld van de verschillende scènes. In het storyboard kan je deze scènes ook weer achter elkaar zetten, waardoor je duidelijk in beeld brengt hoe de video er volledig uit komt te zien.

Het is hierbij ook aan te raden om per shot nog aanvullende informatie toe te voegen. Denk hierbij aan aantekeningen, notities of overige uitleg.

Eigenlijk kan je een storyboard zien als jouw blauwdruk van de video. Indien een ander persoon het storyboard voor zich krijgt, moet hij/zij direct zien waar de video om draait en alle scènes van A tot Z begrijpen.

Waarom heb je een storyboard nodig?

Waarom je een storyboard nodig hebt? Nou, het is eigenlijk een essentiële stap in het gehele proces van het maken van een video. Volgens ons is het dan zelfs een stap die je simpelweg niet over kunt slaan.

Door een storyboard te maken, weet je de gehele video alvast voor jezelf te visualiseren. Het wordt hiermee niet alleen voor jou een stuk duidelijker, maar ook voor de andere belanghebbende. Je kunt bovendien met een storyboard nog inconsistenties in jouw verhaallijn oplossen of niet-kloppende scènes nog aanpassen. Je weet hierdoor het plot van de video nóg verder te verbeteren.

Indien je de video voor commerciële doeleinden gaat gebruiken, is dit ook een ideale mogelijkheid om de video écht op jouw merk aan te laten sluiten. Je kunt het storyboard bijvoorbeeld aan collega’s laten zien; is het storyboard voor hen direct duidelijk? Dan weet je dat je de juiste snaar hebt weten te raken. Bovendien weet je hiermee misverstanden te voorkomen, aangezien het storyboard zorgt voor de gewenste duidelijkheid bij alle belanghebbenden.

Daarbij willen wij je ook adviseren om veel notities te maken. Door notities aan het videoscript toe te voegen, weet je jouw storyboard echt tot leven te laten komen. Je bent eigenlijk continu bezig om het storyboard te finetunen, waardoor de video geheel naar wens gaat worden. Bovendien weet je vervolgens exact wat er in elke scène gaat gebeuren.

 Met behulp van een storyboard kan je bovendien de totale kosten in beeld gaan brengen. Het maken van een storyboard is dan ook een geliefde manier om te budgetteren. Je kunt tijdens deze stap nog alles duidelijk op papier zetten en daarmee de kans op succes vergroten. Dit succes heeft niet alleen betrekking op het succes van de video zelf, maar ook op het behalen van de planning en het binnen de perken houden van de kosten!

Stap 4: Videoproductie
Nadat het script en het storyboard helemaal klaar zijn, kan je aan de slag met het maken van de video! Toch pak je hiervoor nog niet direct de camera’s erbij. Eerst moet de opnamedag georganiseerd worden.

Organisatie

Maak een planning met alle betrokkenen. Degene die gaan filmen, degene die gefilmd gaan worden en alle andere betrokkenen. Bekijk ook welke materialen je allemaal nodig hebt. Naast een goede camera zijn ook een statief, goede microfoons en zelfs licht heel belangrijk. Huur op tijd een ruimte wanneer dit nodig is. Ook kan het zijn dat je een licentie nodig hebt, wanneer je op bepaalde plekken gaat filmen. Dit vergt wat organisatietalent en kan ook heel wat tijd kosten. Zorg ervoor dat je een evenwicht hebt tussen wat je wilt doen en wat je kunt. Het kan je ook helpen om bij deze stap een bureau in te schakelen, dan kunnen zij al deze technische details afhandelen.

Om het overzicht te bewaren, helpt het om te werken met gedeelde agenda's, contactbladen, scriptnotities en meer. Zorg ervoor dat alle juiste mensen toegang hebben. Blijf op de hoogte van deadlines en stel eventueel herinneringen voor jezelf in zodat de details niet aan je voorbij gaan.

Productiedag
Op de productiedag zie je eindelijk de video tot leven komen. Het is de dag waarop the Magic happens, maar wanneer je de montagekamer induikt wil je niet voor onverwachte problemen komen te staan. Let op de productiedag daarom goed op de volgende dingen.

Audio- en beeldkwaliteit
Audio en beeld maken natuurlijk een video. Dit kan later iets worden hersteld tijdens het editten, maar wanneer het goed is opgenomen is het vele malen beter. Controleer daarom alle apparatuur, zowel camera’s en microfoons, en controleer of alles goed is aangesloten. Check ook of de beelden overkomen met de beelden uit je storyboard. Zorg ervoor dat je er tijdens de opnamedag niet alleen voor staat wanneer je deze onderdelen controleert. Huur je een bureau in? Dan zullen zij dit allemaal in de gaten houden.

Verlichting
Verlichting kan een groot verschil maken voor de kwaliteit van je beeld. Het bepaald de sfeer en heeft veel invloed op de algehele look en feel van de video. Daglicht kan veel doen voor de video, maar op zonnige dagen kan het te overbelicht zijn of het kan er voor zorgen dat de mensen die je filmt te veel met hun ogen knijpen. Op grijze dagen krijgt het beeld juist weer een ietwat trieste sfeer. Let hier tijdens het filmen goed op.

Styling
Wat ook bijdraagt aan de sfeer van de video? De fysieke styling. Denk hierbij aan make-up, de kleding en decoraties. Hoe klein je video ook is, deze dingen ondersteunen het verhaal. Neem deze punten daarom ook mee wanneer je werkt aan je storyboard en schaf ze op tijd aan. Dan hoef je ze op de productiedag alleen maar juist te plaatsen.

Tip: Extra's
Maak op deze dag gebruik van de materialen! Neem de tijd om ook wat beelden van achter de schermen op te nemen of schiet een b-roll. Alles wat je tijdens de productie op de set kunt maken, kan later weer van pas komen. Misschien kunnen de beelden handig zijn tijdens het editen van de video of voor eventuele andere campagnes. Als je met een bureau werkt, vraag hen dan wat ze hierin voor jou kunnen doen.

Video bewerking
Nu al het materiaal is opgenomen, moeten ze nog samen worden gevoegd tot een lopende video. Laat dit doen door een bureau, of zorg ervoor dat je mensen in je team hebt die dit kunnen doen.

Visuele effecten
Een van de belangrijkste aspecten van in deze fase is het bewerken van de videobeelden. Het houdt in dat je je interviews samenvoegt met ander materiaal om het verhaal te creëren. Daarnaast werk je ook aan andere visuele elementen, zoals de witbalans, kleur en helderheid van het beeld.

Geluidseffecten
Ook de geluidseffecten worden nu toegevoegd. Het belangrijkste is het mixen van de gesproken tekst met achtergrondgeluid en muziek. Daarnaast kunnen achteraf ook andere geluidseffecten worden toegevoegd. Een laag omgevingsgeluid over een stille scène kan bijvoorbeeld veel doen voor de kwaliteit van de video. Maar ook geluiden die een bepaalde actie versterken maken het verschil.

Grafische effecten
Als de audio en video goed zijn, kun je overgaan tot het toevoegen van grafische effecten aan de video. Deze grafische elementen zijn onder andere: animaties, teksten, afbeeldingen, fade-ins of fade-outs, namen en titels van geïnterviewden en logo’s. Deze elementen verbinden alles echt met elkaar, dus gebruik ze slim. Ze maken je video echt af!

Call-to-action
Zorg ervoor dat je weet wat je wilt dat de call-to-action (CTA) van je video is. Voorbeelden van CTA’s zijn bijvoorbeeld een link naar de homepage van je Website, een "Klik hier" -knop, een miniatuur van een andere video of social media pictogrammen. Maar er is, afhankelijk van je doelstelling, nog veel meer mogelijk. Denk hier dus tijdens het maken van het script en het storyboard al over na. Dan weet je zeker dat de kijker tot de juiste actie wordt aangezet. Let er wel op dat de CTA niet te storend is en dat het de kijk- en gebruikservaring versterkt.

 Stap 5: Video distributie
Je video is helemaal klaar en je bent er heel blij mee, maar nu wil je de video natuurlijk ook onder de aandacht brengen. Het verspreiden van je video op de juiste kanalen is essentieel voor het succes ervan. Je kunt de video op je eigen kanalen plaatsen, maar ook op paid en earned kanalen. Ze hebben allemaal voor- en nadelen, maar met de juiste balans zal je video je merkbekendheid verspreiden en gebruikers in elke fase van de marketingtrechter converteren. Laten we ze allemaal wat gedetailleerder bekijken:

Eigen kanalen

 Het publiceren van je video op al je eigen kanalen is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om je video te verspreiden. Jij bent er eigenaar van die kanalen dus je kunt de video eenvoudig plaatsen door een update van je website of een aanpassing van je standaard e-mails. Je eigen kanalen zijn bijvoorbeeld je website, je e-maillijsten, een app, digitale documenten en nog veel meer.

Website
Afhankelijk van het doel van je video, doe je er goed aan de video op meerdere plaatsen op je Website te plaatsen. Op je homepage bijvoorbeeld maar ook op verschillende landingpages en e-commercepagina’s. Het zal niet alleen helpen om meer bezoekers naar je site te halen, maar ook om ze, wanneer ze daar zijn, van de juiste informatie te voorzien. Je website is de eerste plaats waar je views voor je video wilt verzamelen, de views zullen waarschijnlijk ook het meest impactvol, omdat de kijker daarna direct actie kan ondernemen.

Blog
Een onderdeel van je website is je blog. Maak ook hier een artikel aan waarin je de video plaatst, of zet het in een relevante blog die al veel verkeer trekt. Wanneer je de video in een nieuwe blog plaatst, zorg er dan voor dat je de blog optimaliseert voor SEO. Zo zul je bezoekers naar je website trekken en zullen bezoekers de video zien.

E-mail
E-mail is een gemakkelijke manier om mensen te bereiken die al interactie hebben gehad met je merk of die hun contactgegevens hebben gegeven. Je kunt de video bijvoorbeeld insluiten in elke nieuwsbrief, in geautomatiseerde e-mail of in promotionele e-mail.

Social Media (organisch)
Sociale algoritmen geven steeds meer prioriteit aan video, maak hier gebruik van en deel de video op je sociale mediakanalen. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Video wordt gemiddeld 1200% vaker gedeeld dan linkjes  en afbeeldingen gecombineerd. Het is dus een gemakkelijke plek om je video te delen en publiek te bereiken.

Paid
Betalen voor de distributie van je video via advertenties past binnen veel video marketing strategieën. No worries, het hoeft je niet per se bakken met geld te kosten. Zelfs met een klein advertentiebudget kun je veel resultaat zien. Door de juiste balans te vinden tussen betaalde en niet-betaalde distributie kan je video precies de juiste mensen bereiken. Naast social media zijn er nog andere betaalde distributiekanalen.

Zoekadvertenties
Zoekadvertenties zijn nog niet zo geoptimaliseerd dat je er een video kunt tonen. Wat je wel kunt doen? Relevante zoekwoorden met een hoog volume targeten en verwijzen naar een bestemmingspagina op je website. Op die bestemmingspagina toon je dan de video. Wanneer je de pagina ook nog optimaliseert voor SEO, kun je er ook nog eens organisch verkeer naar toe trekken. Deze strategie kan werken voor video’s die de kijker voorziet van informatie, maar ook wanneer je een nieuw product wil introduceren.

Social media (betaald)
Net als organische berichten, kunnen betaalde berichten op sociale media je inhoud verspreiden. Het verschil is dat organische berichten alleen aan je directe fans worden getoond, maar met betaalde advertenties kun je je inhoud richten op allerlei soorten demografische gegevens, locaties, inkomensniveaus, interesses en meer. Je kunt dus zelf precies het type persoon targeten dat je naar je advertenties wilt laten kijken. Op die manier krijgen alleen de mensen die het meest waarschijnlijk je product zullen kopen je advertentie te zien.

Native Advertising
Met native advertising wordt je video op een natuurlijke manier ingesloten in een website van een derde partij, zonder dat dit de gebruikerservaring verstoort. Als je bijvoorbeeld een bakkerij hebt en een reclamespotje hebt gemaakt over alle verschillende soorten taarten die je verkoopt, kan je video worden ingesloten in een artikel over bakken. Deze advertenties zijn iets duurder dan social advertising of zoekadvertenties, maar hebben een hoog rendement dankzij de relevantie van de inhoud.

Gesponsorde inhoud
Dit is elke vorm van inhoud waarvoor is betaald, meestal door een bedrijf dat reclame maakt voor een ander bedrijf of merk. Het is geschreven in de stijl van de site die het publiceert, net als native advertising, maar het is eigenlijk geen advertentie: het is een waardevol stuk geschreven of visuele inhoud dat bedoeld is om de kijker te informeren. Meestal worden gesponsorde berichten ook organisch gedeeld via sociale netwerken, zodat ze een extra duwtje in de rug krijgen als het gaat om distributie.

Influencer marketing
Influencer marketing is zowel een betaalde als een verdiend type distributie. Met een betaalde samenwerking, werk je samen met influencers met veel volgers. Zij delen je video om jouw merk te promoten onder hun volgers. Wanneer het past bij hun overige content, zullen zij de gemaakte video willen delen. Toch werken de meeste influencers alleen met hun eigen content. Dan kun je bijvoorbeeld samen met hen een ​​video maken waar van jullie allebei profiteren.

Sociale media
Video content delen op social media is een van de eenvoudigste vormen van verdiende distributie. Het gebeurt vaak organisch, maar je kan het stimuleren door bijvoorbeeld collega’s, vrienden en familie te vragen of zij de content willen delen. Een andere manier om ervoor te zorgen dat je video gedeeld wordt, is door er een winactie aan te koppelen.

Review video’s
Een gemakkelijke manier om anderen video content voor je te laten maken is niet door ze jouw video te laten delen, maar door ze zelf content te laten maken. Dit doe je door jouw product naar vloggers op te sturen die vervolgens het product in een video kunnen testen en reviewen. Het verhoogt de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van je merk, daarnaast helpt het bij het vergroten van je naamsbekendheid.

Influencer Marketing
Naast review video’s door vloggers, kun je ook gebruik maken van productrecensies door influencers op bijvoorbeeld Instagram. Veel influencers zijn namelijk bereid je te helpen in ruil voor een gratis product. Ander ruilmiddelen voor influencers zijn bijvoorbeeld wederkerige vermeldingen of een langlopende relatie. Bedenk goed wat je bereid bent te geven voor de promotie van je video. Laat dit ook afhangen van het bereik van de influencer.

Traditionele PR
Social Media en samenwerkingen met influencers en vloggers is natuurlijk pas iets wat zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Toch is ook traditionele PR nog steeds erg krachtig. Afhankelijk van je branche en het type video kun je een passend persbericht uitsturen naar relevante media. Of wellicht ken je nog een aantal journalisten. Je kunt hiervoor ook de hulp inschakelen van PR bureau.

Linkbuilding
Linkbuilding wordt ingezet voor SEO. Door aan linkbuilding te doen verhoog je de autoriteit van je website en daarmee verhoog je je posities in zoekmachines als Google. Meestal wordt voor linkjes betaald, maar zo heeft Google het eigenlijk niet bedoeld. Google wil namelijk veel liever dat er organisch naar jouw pagina wordt gelinkt. Wanneer dit gebeurd is namelijk duidelijk dat jouw website zo goed is dat je bovenaan hoort te staan. Is je video en/of landing pages of blog dus zo goed dat er automatisch naar wordt gelinkt, dan is het dus zeker earned en draagt het naast views dus ook bij aan je SEO.

Welk type distributie past het beste bij mij?
We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen: het hangt allemaal af van uw videodoelen en -strategie. Je zou zeggen dat een combinatie van alle drie het beste is, maar dat is lang niet altijd het geval.

Eigen distributie is de makkelijkste omdat jij de eigenaar bent van die kanalen en er controle over hebt. Je hoeft niet aan bepaalde regels te voldoen en je kunt ze makkelijk testen. Is je doel leads binnen halen? Dan is het gebruik van je eigen kanalen vooral cruciaal.

Betaalde distributie hangt af van je budget. Bedenk daarom goed waar je de meest kansen ziet, zodat je daar het grootste deel van je budget kunt besteden. Houd er wel rekening mee dat er op het gebied van paid advertising ontzettend veel mogelijk is. Vergeet daarom zeker niet te testen. Laat de ad een paar dagen lopen, pas het dan iets aan en kijk wat het doet. Test zo verder tot je de beste advertentie hebt en zet daar je budget op in. Je doet er goed aan de hulp in te schakelen van een expert op dit gebied.

Verdiende distributie is mag dan gratis zijn, het kost je wel veel tijd. Relaties opbouwen met journalisten en influencers doe je niet in een dag. Besteed hier tijd en aandacht aan, of huur iemand in die dit voor je doet en die de connecties al heeft.

Je kunt het ook zo bekijken: wanneer je bijvoorbeeld vooral vakanties wilt verkopen, is waarschijnlijk betaalde distributie het meest effectief. Ben je bezig met kankeronderzoek, dan is verdiende media misschien de juiste keuze. Bent je een ondernemer die net een eigen startup heeft gelanceerd? Verspreid het nieuws dan via je eigen kanalen.

Stap 6: Resultaten meten

Natuurlijk is het leuk wanneer je video viral gaat en veel views krijgt, maar het is veel realistischer en belangrijker om naar de echte resultaten te kijken. Een miljoen weergaven ziet er namelijk wel tof uit, maar wanneer de conversie nihil is, dan zijn je doelen waarschijnlijk niet behaald. Verdiep je daarom ook in de juiste statistieken. Wat die juiste statistieken dan zijn, verschilt per doel. We hebben de statistieken verdeeld in de verschillende fasen van de marketingtrechter.

Awareness fase

Valt je video in de awareness fase, dan is het meten van het resultaat nog redelijk makkelijk. Je wilt hier je publiek kennis laten maken met je merk. Het is de eerste keer dat ze met je in contact komen en dus wil je dat de eerste ontmoeting onvergetelijk is. De statistieken waar je vooral naar moet kijken zijn in dit geval wel de views, maar daarnaast kijk je ook naar de groei van het aantal unieke bezoekers op je website en brand awareness, al is die laatste wel lastig meten. Views en unieke bezoekers worden wel weergegeven door de meeste videohostingplatforms.

Focus op de volgende statistieken:

  • Views
  • Impressions
  • Unieke gebruikers
  • Brand awareness

Consideration fase
In de consideration fase is de kijker al bekend met je merk. Nu wil je laten weten dat jouw merk de oplossing voor een probleem van de kijker is, op die manier houd je ze betrokken. Omdat video het meest boeiend is om naar te kijken, moet je de video zijn werk laten doen. Kijktijd en kijkfrequentie zijn dan ook de twee van de belangrijkste statistieken. Je kunt ook reacties en shares op social media gebruiken om de betrokkenheid te meten. 

Focus op de volgende statistieken:

  • View-Through Rate
  • Kijktijd
  • Toename van Brand interest

Conversion fase
Wanneer je publiek zo ver in de marketingtrechter is gekomen, werpen je marketing inspanningen hun vruchten af. Toch is het converteren van de kijkers naar klanten een van de lastigste dingen. Meten is gelukkig wel makkelijk. Afhankelijk van je doelen kijk je naar het aantal verkopen, inschrijvingen voor de maillijst, downloads van een e-book, aanmeldingen voor een webinar of noem maar op. De statistieken kunnen variëren. Over het algemeen heeft een sterke video een hoog percentage clicks, aanmeldingen of verkopen.

Focus op de volgende statistieken:

  • Clicks
  • Calls
  • Aanmeldingen
  • Verkoop
  • Verhoging van de aankoopintentie (die is dan weer lastig meten)

Retention fase
Je kijker is nu een echte klant. Nu wil je zijn aandacht vasthouden, zodat hij later nog eens terugkomt voor nieuwe aankopen. Dit doe je bijvoorbeeld door uitlegvideo’s of een persoonlijke boodschap. Hier kun je stellen dat iedere video die in de smaak valt, een succes is. En hoe langer ze kijken, hoe beter. De toon van je video zal er enorm toe doen. De kans is groot dat een lange, saaie, educatieve video je klanten niet zo zal verrassen als een grappige, korte video op sociale media. Kijk verder naar terugkerende bezoeken op de website en herhalingsaankopen. Je kunt hieruit opmaken hoe vertrouwd men is met je merk en hoe succesvol de video na aankoop is.

Focus op de volgende statistieken:

  • Terugkerende bezoeken
  • View-Through Rate
  • Voorkeurstoename

ROI meten
Wanneer je de doelen of de KPI’s met de video hebt behaald, heb je nog niet duidelijk wat je Return on Investment (ROI) is. Soms is het lastig te meten, omdat niet alle behaalde doelen direct terug te zien zijn in de revenue. Het kan soms zelfs maanden duren voordat kijkers van een video of bezoekers van een website overgaan tot een conversie. Zorg er daarom voor dat u diepgaande tracking heeft ingeschakeld, zodat u uw videostatistieken beter kunt koppelen aan de uiteindelijke verkoop.

Om nu in te schatten hoeveel geld uw video op heeft gebracht en dus hoe hoog de ROI is, kun je gebruik maken van deze tips.

In de eerste fase geven de weergave statistieken je een vrij nauwkeurig beeld van hoeveel mensen met je merk in aanraking zijn geweest. Je kunt gebruik maken van een bepaalde formule om uit te rekenen hoeveel mensen in de bovenste trechter uiteindelijk een conversie hebben gedaan. Daarnaast kun je de werkelijke conversieratio meten. Wat je ook kan helpen, is een cost-per-click-calculator. Op die manier kun je berekenen hoeveel weergaven de video nodig heeft om winstgevend te zijn. Als laatste kan gedragsregistratie je een beeld geven van hoeveel mensen de video bekijken, op je site zoeken en vervolgens converteren.

De tweede fase is het moeilijkst te correleren met koude, harde verkopen. Gebruikers willen op dit moment niet per se iets kopen, ze kunnen daarom de video kijken of de website bezoeken en dan niet naar je website terugkeren. Door gedetailleerde tracking informatie te implementeren, kun je zien welk percentage bezoekers uiteindelijk bij je koopt.

Als je potentiële klanten target, geef je ze in de video ook een duidelijke CTA mee. Je kunt vanuit hier de ROI makkelijk meten door gebruik te maken van tracking link, vooral wanneer je CTA gelijk is aan ‘koop nu’.

Zit je in de laatste fase dan kun je gemakkelijker meting doen omdat een klant al in je bestand zit of een gebruikersprofiel heeft.

Het juiste dataplatform kiezen

Je resultaten meet je natuurlijk het beste met de juiste analysetools. Welke tool de beste is, hangt onder andere af van je budget. Beschikt je bedrijf over veel data en is elke afdeling in hoge mate afhankelijk is van nauwkeurige rapportage, dan is het misschien goed om te investeren in een betaald platform dat veel mogelijkheden biedt. Zo niet, dan zijn er talloze gratis tools die je kunt gebruiken die net zo goed zijn als sommige van de grotere, betaalde opties. Daarnaast hebben veel distributiekanalen zelf ook analysetools, die je veel informatie bieden.

 Wanneer je je video op een videohosting website zet, kunnen zij je een schat aan informatie en inzichten bieden. Soms zijn die inzichten voldoende, maar wanneer je je video op verschillende plaatsen verspreidt, is het te beperkt. Bekende videohostingsites zijn YouTube en Vimeo.

Wanneer je je video op social kanalen zet, zul je ze daar ook moeten uploaden. Je kan ook een YouTube link delen, maar de social kanalen hebben liever dat je de content direct plaatst. Wanneer je dat doet, krijg je ook veel meer inzichten in de resultaten. Plaats je video op de plekken die je vooraf hebt bepaald en houdt de platformspecifieke gegevens in de gaten.

Een analyseplatform geeft je nog meer inzichten, omdat ze alle marketinginspanningen kunnen combineren: de advertenties, de sociale berichten, de verwijzingsbronnen, zelfs de demografische gegevens van uw publiek en meer. Zo heb je alle gegevens overzichtelijk op één plek. Google Analytics is de bekendste.

Aan de slag!

Video marketing biedt veel mogelijkheden voor jouw merk! Consumenten blijven video verkiezen boven andere vormen van content. Daarom verwachten ze ook dat merken van elke omvang en in elke branche met hen in contact komen via video. Ook platformen geven steeds meer prioriteit aan videocontent en apparaten zoals telefoons en tablets zijn meer klaar voor video dan ooit tevoren. Laat daarom je kansen niet schieten en maak video onderdeel van je marketingstrategie! Hoe langer je wacht, hoe meer klanten je verliest.

Gelukkig is het niet moeilijk om een ​​mooie korte video te maken. Ga zelf aan de slag of huur freelancers in voor de verschillende onderdelen.

Een beetje overweldigd door alle informatie? Zie dit overzicht als een mooie eerste stap op weg naar een effectieve en winstgevende video marketingstrategie en bouw vanuit hier verder. Liever de hulp inschakelen van een bureau? Neem dan contact met ons op!

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller