Woningcorporatie miscommunicatie met brieven afbeelding

Huurdersinformatie kan duidelijker!

Huurdersinformatie wordt nu nog veelal gecommuniceerd via brieven, brochures, e-mails en websitepagina’s. Huurders geconfronteerd met lange teksten waarmee ze zelf duidelijk moeten zien te krijgen wat er van hen wordt verlangd, bijvoorbeeld bij het verlaten van een woning.

Deze ingewikkelde communicatie kan verwarring veroorzaken waardoor huurders vaak minder tevreden zijn over de dienstverlening. Als woningcorporatie heb je er daardoor meer werk, bijvoorbeeld doordat een woning niet wordt opgeleverd zoals gewenst. De communicatie moet dus simpeler en vooral begrijpelijker.

Maar hoe zorg je nu als woningcorporatie dat je communicatie duidelijk en voor iedereen begrijpelijk wordt? De oplossing vind je in het inzetten van duidelijke video’s, animaties, illustraties en infographics. Dit zijn dé communicatiemiddelen om begrijpelijk te communiceren. En dat zeggen we niet zomaar, daar is veel bewijs voor.

Woningcorporatie brief afbeelding


Informatie via tekst vaak niet begrepen

Volgens de Stichting Lezen & Schrijven zijn 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd. Dat wil zeggen dat het lezen en schrijven voor hen niet makkelijk is. Zij hebben daardoor bijvoorbeeld moeite om de informatieve huurderbrieven te begrijpen of het lukt hen niet om het overlastformulier, het aanvraagformulier voor woningruil of de afstandsverklaring bij medehuurderschap in te vullen.

In onze communicatie grijpen we vaak naar de Nederlandse taal op niveau B1. Deze teksten bestaan uit korte, eenvoudige en actieve zinnen. Daarmee denken we het probleem te kunnen oplossen, maar het feit is alleen dat B1 voor 20 procent van de bevolking moeilijk te begrijpen is. Als je iets wilt uitleggen, is dus de vraag of tekst wel het juist middel is om te communiceren.

Ook zijn mensen om andere redenen de taal niet goed machtig. Zo wonen er in Nederland ruim één miljoen mensen met een andere nationaliteit, veelal Polen en Duitsers, en er zijn veel mensen met een migratieachtergrond van de eerste generatie.

Verhalen via beeld begrijpt iedereen sneller

En dat is ook logisch, want uit diverse onderzoeken blijkt dat beeld door iedereen sneller wordt begrepen. Gemiddeld begrijpen we beelden binnen tien seconden. Over een tekst doen we langer, daar hebben we al gauw een minuut voor nodig. Beelden zijn dus niet alleen voor het oog een prettig communicatiemiddel, maar vooral ook heel nuttig. Visualisaties helpen ons brein om informatie beter te verwerken én te onthouden.

Onderzoek toont aan dat mensen binnen acht seconden beoordelen of de voorgeschotelde content interessant genoeg is om verder in te verdiepen. Langer kunnen we ons namelijk niet concentreren. En juist daarom is de inzet van visuele content zo belangrijk. Die moet meteen pakkend en duidelijk zijn én kort en krachtig uitleg geven. Dat tonen ook de uitkomsten van een bundeling van onderzoeken door Ethos3.com. Daaruit blijkt dat:

    • we visuele content 94 procent beter bekijken dan tekst;
    • we van alle informatie 80 procent onthouden van wat we zien tegenover 20 procent van wat we lezen;
    • we video en animaties 6000 keer sneller verwerken dan tekstuele content.

Begrijpelijke video en animaties voor woningcorporaties

Begrijpelijke video en animaties voor woningcorporaties

Omdat beeldende informatie dus veel beter wordt onthouden dan tekstuele, maakt Storytelling Studios begrijpelijke video’s en animaties voor woningcorporaties. Met een animatie kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig uitleggen hoe de huur moet worden betaald. Wat een huurder kan doen als het met het betalen van de huur niet lukt. Of hoe een vertrekkende huurder zijn woning moet opleveren.

Intern kan er binnen woningcorporaties met video eveneens veel worden bereikt. Want ook jouw medewerkers vallen misschien onder die groep Nederlanders die laaggeletterd zijn of het graag simpel houden. En ook zij hebben een concentratieboog die korter is dan die van een goudvis (ja ja, die kan zich één seconde langer concentreren dan wij als mens). Belangrijke en ingewikkelde onderwerpen als de Arbeidsongeschiktheidsverzekering, de naleving van interne Governance-regelingen, de privacywetgeving en informatiebeveiliging, de Woningwet, het beoordelingskader Aw/WSW en het opnemen van control en compliance in nieuwe werkwijzen en processen vragen dan ook echt om begrijpelijke communicatie.

Leg het uit met video!

Je kunt ook de huurvoorwaarden eenduidig en eenvoudig uitleggen, de Woningwet verduidelijken en het geplande grootonderhoud en andere door huurders veelgestelde vragen visueel in beeld brengen. Zo helpt Storytelling Studios woningcorporaties om huurdersinformatie duidelijk over te brengen.

Meer dan alleen huurdersinformatie

Bij alles wat je als woningcorporatie doet, is het belangrijk dat je transparant en duidelijk communiceert. Want alleen in goed dialoog met je klanten en stakeholders kun je werken aan je beleid en daarmee aan je missie en visie. Op die manier kun je aan je klanten en alle stakeholders laten zien wat je doet, hoe je dat doet en waarom je dat doet.

Duidelijke communicatie verbetert op termijn de reputatie van je organisatie. Je laat zien wie je bent, hoe je je richt op het bouwen, beheren en verhuren van kwalitatief goede woonruimte en waaraan het geld wordt uitgegeven. 

Storytelling Studios is er om jouw verhaal duidelijk uit te leggen. Dat doen we met begrijpelijke video’s, films en animaties. Woningcorporaties ondersteunen wij op deze manier bij het duidelijk en transparant communiceren met hun eigen medewerkers, huurders, gemeenten, welzijnsorganisaties, collega-corporaties en andere belangrijke stakeholders. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een gratis brainstormsessie aan.

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller